Ashton namens EU in Gaza voor 'bijdrage aan vrede'

De buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Catherine Ashton, heeft vandaag een politiek beladen bezoek gebracht aan de Gazastrook. Ashton, die hiermee „een bijdrage wil leveren aan vrede in de regio”, trotseert met haar bezoek bezwaren van Israël.

Vlak nadat Ashton Gaza was binnengekomen, landde een Qassam-raket vanuit de Gazastrook in een kibboets. Daarbij kwam volgens Israël een Thaise gastarbeider om het leven. Een onbekende extremistengroep heeft de aanval opgeëist. Het is voor het eerst sinds het einde van de Gaza-oorlog, januari vorig jaar, dat een Qassam-raket een leven in Israël eist. Ashton veroordeelde de aanval.

Ashton is in de Gazastrook om, zo zei ze, met eigen ogen te zien hoe geld van de EU besteed wordt dat bestemd is voor de wederopbouw van het door Israël geblokkeerde gebied. Door de blokkade is er nauwelijks wederopbouw.

Gaza wordt bestuurd door de fundamentalistische organisatie Hamas, dat door Israël en het Westen als terreurbeweging wordt bestempeld. Ashton heeft geen ontmoetingen met Hamas-functionarissen. Het bezoek is onderdeel van een vierdaagse rondreis door het Midden-Oosten, haar eerste bezoek aan de regio als Europese buitenlandcoördinator.

Israël was tegen haar bezoek aan het gebied, maar heeft Ashton wel toestemming gegeven de Israëlische grensovergang te gebruiken. De Gazastrook is sinds de machtsovername van Hamas in 2007 nog maar twee keer door EU-ministers van Buitenlandse Zaken bezocht. Ook oud-minister Bert Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking bracht er een bezoek. Dit weekeinde gaat VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon volgens plan ook naar de Gazastrook.

De EU-lidstaten zijn traditioneel verdeeld in hun opstelling jegens Israël. Sinds het aantreden van de regering-Netanyahu en de Gaza-oorlog nemen meer landen een kritische houding aan. Ashton veroordeelde vandaag, net als eerder de Verenigde Staten, de aangekondigde bouw van 1.600 nieuwe appartementen in bezet Oost-Jeruzalem. De Amerikaanse opstelling leidde tot grote diplomatieke ophef tussen beide landen.

Israël is verder geïrriteerd door de steun van het Europees Parlement, vorige week, voor een VN-onderzoeksrapport naar de Gaza-oorlog. Bij die oorlog kwamen 1.400 Palestijnen en dertien Israëliërs om het leven. Het rapport, van de Zuid-Afrikaanse rechter Goldstone, constateerde oorlogsmisdaden van Israël en Hamas. Israël erkent het rapport niet.