Amerikaanse bankier fraudeerde om overheidssteun binnen te halen

Sommige Amerikaanse bankiers doen deze crisis veel om overheidsgeld binnen te halen. Een van hen, Charles J. Antonucci Senior, ging zelfs zover dat hij er nu voor gearresteerd is. Voor zijn pogingen het voortbestaan van zijn bank te garanderen wacht hem mogelijk een gevangenisstraf van 260 jaar.

De bankdirecteur heeft op het hoogtepunt van de kredietcrisis boekhoudkundige trucs uitgehaald om de indruk te wekken dat zijn bank er beter voorstond dan het geval was. Zo wilde hij aanspraak maken op 11 miljoen dollar aan overheidsgeld.

Antonucci was de baas van de New Yorkse Park Avenue Bank en is gearresteerd op verdenking van onder meer boekhoudfraude en verduistering. Hij is de eerste bankier die strafrechtelijk vervolgd wordt wegens poging tot oplichting van het overheidssteunprogramma Tarp, dat bedoeld is voor banken die gezond genoeg geacht werden om de crisis te overleven.

De overheidsinspectie die onderzoek doet naar dit Tarp-geld zegt dat minstens 77 andere banken mogelijk de wet hebben overtreden in hun pogingen een deel van de beschikbare 700 miljard dollar binnen te halen. Een van die instellingen is Bank of America, voorheen de grootste consumentenbank van het land.

Antonucci is maandagochtend thuis van zijn bed gelicht. In 2008 poogde hij banktoezichthouders ervan te overtuigen dat hij zelf zoveel vertrouwen in de levensvatbaarheid van zijn bescheiden consumentenbank had, dat hij er 6,5 miljoen dollar van zijn eigen vermogen in investeerde. Dat geld was echter niet van hem, het was van de bank zelf en werd via een hele reeks tussenpersonen via een omweg terug in de instelling gestoken. „Het equivalent van monopolygeld”, zo vatte openbaar aanklager Preet Bharara het samen.

De inspecteur-generaal namens het Tarp-fonds, Neil Barofsky, zei in een televisie-interview dat „toen het Tarp-geld uitgedeeld werd er erg weinig restricties waren, en er al helemaal weinig toezicht op mogelijke fraude was”. Over Antonucci zegt de inspecteur-generaal dat „deze kerel simpelweg loog over hoeveel kapitaal zijn bank had. Hij plakte er gewoon een getal op, haalde een boekhoudkundige truc uit en probeerde zo 11 miljoen dollar binnen te halen”.

De instantie die het Tarp-geld toewees vond Antonucci’s claim verdacht en wees die af. Later zei de bankdirecteur dat geen enkele financiële instantie overheidssteun zou moeten willen ontvangen; dat zou een weinig vertrouwenwekkende indruk maken. Afgelopen vrijdag heeft de overheid Park Avenue Bank gedwongen overgenomen.