'Advocaat onderhandelt met Russische bond'

Dick Advocaat, trainer bij zowel AZ als het Belgische voetbalelftal, wordt mogelijk bondscoach van Rusland. Volgens het Russische dagblad Sport Ekspress zijn de onderhandelingen over de opvolging van Guus Hiddink in een „beslissend stadium” beland. Advocaat en voorzitter Sergej Foersenko van de Russische Voetbalunie (RFS) hebben „permanent contact over de details”, aldus de krant.

Met een eventuele benoeming van Advocaat wordt ook de strijd tussen industriemagnaten beslecht. Sinds Rusland zich niet wist te plaatsen voor het WK is de macht in de RFS overgenomen door staatsgasbedrijf Gazprom.

Industriebaron Roman Abramovitsj, die eerder Hiddink als bondscoach had aangesteld voor een jaarsalaris van 7 miljoen euro, verloor zijn greep op de bond. Na de uitschakeling moest bondsvoorzitter Vitali Moetko – ook minister van sport die nu wegens de slechte prestaties bij de Olympisch Winterspelen onder vuur van president Medvedev en premier Poetin ligt – ontslag nemen.

Hij werd opgevolgd door Foersenko, een telg uit de voormalige Sovjetelite en topmanager van Gazprom. Het gasbedrijf is grootaandeelhouder van voetbalclub Zenit Sint-Petersburg, waar Advocaat tussen 2006 en 2009 successen boekte. Foersenko was in die jaren bestuursvoorzitter.