Zellweger in stevige carrièredip

Case 39. Regie: Christan Alvart. Met: Renée Zellweger, Jodelle Ferland. In: 20 bioscopen **

De Duitse regisseur Christian Alvart wist de aandacht op zich te vestigen met Antikörper (2005), een originele psychologische thriller rond een seriemoordenaar. Vier jaar later mocht hij in Hollywood aan de slag met Case 39, die met enige vertraging alsnog de bioscoop haalt.

Hij heeft niet echt iets bijzonders weten te maken van deze standaardhorrorfilm over een boosaardig, twaalfjarig meisje (Jodelle Ferland) dat als een soort kwade fee het vermogen heeft om de diepste angsten van mensen in vervulling te laten gaan. Ook de aanwezigheid van een filmster als Renée Zellweger tilt de horror niet naar een hoger plan.

Zellweger speelt een sociaal werker die stuit op een gezin van white trash, waarvan dochter Lilith ernstige tekenen van verwaarlozing vertoont. Ze weet nog net te voorkomen dat haar ouders haar iets gruwelijks aandoen (ranzige scène met keukenapparatuur) en haar betrokkenheid gaat zo ver dat ze het meisje in huis neemt. Het loslaten van haar professionele distantie komt haar duur te staan. Goede bedoelingen zijn geen partij voor de metafysische aanwezigheid van het kwaad.

Zellweger is een actrice met een Oscar en twee Oscarnominaties op zak. Dat ze nu opduikt in standaardhorrorfilm duidt op een serieuze carrièredip.

    • Peter de Bruijn