Wetenschap kort

Anticonceptiepil geeft misschien een wat langer leven

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Onder vrouwen die ooit de pil slikten, vallen wat meer geweldsdoden. Maar wellicht leven pilslikkers gemiddeld iets langer dan vrouwen die nooit de anticonceptiepil slikten. Dat blijkt uit een al veertig jaar durend onderzoek onder ruim 45.000 Britse vrouwen. Deze Oral Contraception Study is wereldwijd een van de grootste naar de gezondheidseffecten van de pil. Hoewel nog maar krap 10 procent van de deelnemers is overleden, vonden de onderzoekers het tijd om te kijken naar de sterfte. De helft van de deelnemers is nu 70 jaar of ouder. In een vorige week online gezet artikel van het British Medical Journal staat dat het erop lijkt dat het verschil vooral ontstaat doordat de sterfte aan kanker iets lager is bij pilgebruikers. Bij al hun conclusies houden de onderzoekers een slag om de arm: grote, jarenlang durende onderzoeken, kampen altijd met mensen die besluiten om niet meer mee te doen. Dat is hier ook gebeurd, hoewel een controletest liet zien dat er geen grote verstoring van de meetresultaten is.

Minder pillen bij boezemfibrilleren

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Patiënten met boezemfibrilleren kunnen veilig met minder pillen toe. Hun rusthartslag hoeft niet naar beneden tot minder dan 80 slagen per minuut. Een hartslag van maximaal 110 is net zo veilig. Dat schrijven Nederlandse onderzoekers in een deze week online gepubliceerd artikel in het wetenschappelijk tijdschrift The New England Journal of Medicine. Boezemfibrilleren is een van de minder gevaarlijke vormen van hartritmestoornissen. Het is vooral een ouderenziekte. Hun hartritmestoornissen houden vaak uren, soms dagen aan. Patiënten zijn dan vaak duizelig en moe. Soms ontstaan er bloedstolsels in het hart die, als ze losschieten, een herseninfarct kunnen veroorzaken. Vandaar dat patiënten vaak bloedverdunners krijgen. En medicijnen die de hartslag tot rust moeten brengen.

Bij het onderzoek werd gekeken of het gebruikelijke behandeldoel (rusthartslag beneden de 80 slagen per minuut) wel nodig is of dat 110 ook wel goed is.

Na twee à drie jaar behandelen is de soepeler variant net zo goed gebleken, en bovendien beter en met minder pillen realiseerbaar. De internationale behandelrichtlijnen zullen nu worden aangepast.