Vuur verteert koninklijke tombes

De historische Kasubi Tombes in Kampala voordat deze afbrandden.

In de Oegandese hoofdstad Kampala zijn de historische graftombes van Kasubi in vlammen opgegaan. De tombes, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO stonden, hebben grote culturele waarde voor de grootste bevolkingsgroep van Oeganda, de Baganda. Er liggen vier voormalige koningen van Buganda begraven, zoals het belangrijkste van de vier traditionele koninkrijken in Oeganda heet.

Woedende Baganda verzamelden zich vanochtend bij de tombes in Kasubi, een district van Kampala. Volgens ooggetuigen kwamen ten minste twee omstanders om tijdens botsingen met ordetroepen toen president Yoweri Museveni poolshoogte wilde komen nemen. De oorzaak is nog niet bekend, maar waarnemers vrezen dat de brand de al bestaande spanningen tussen Museveni’s regering en het koninkrijk Buganda verder vergroten.

De tombes dateren van 1884. De laatste koning die er werd begraven, was Fredrick Walugembe Muteesa II (1924-1969). De huidige koning van Buganda, Ronald Edward Frederick Muwenda Kimera Mutebi II, streeft naar herstel van de politieke zeggenschap van het koninkrijk. Dat heeft geleid tot botsingen met de regering. Museveni herstelde de Oegandese koninkrijken, die in de jaren zestig waren afgeschaft, in 1993, maar met een louter ceremoniële functie. Buganda eist weer een formele rol, zoals het die had verkregen in de koloniale tijd. Toen de overheid vorig jaar september de koning verbood om een district nabij Kampala te bezoeken, braken rellen uit die waarbij meer dan 20 doden vielen. De vrees bestaat dat de spanningen tussen Buganda en de regering tot een uitbarsting komen bij de verkiezingen volgend jaar. (Reuters, BBC)