Voorsprong Allawi in Iraakse uitslagen

De Iraakse oud-premier Iyad Allawi heeft een kleine, maar verrassende voorsprong van enkele duizenden stemmen genomen op het blok van huidig premier Nouri al-Maliki in de voorlopige resultaten van de Iraakse parlementsverkiezingen. Gisteren was een kleine 80 procent van de 12 miljoen stemmen geteld. De definitieve uitslag van de tien dagen geleden gehouden verkiezingen kan nog weken duren, zo heeft de onafhankelijke verkiezingscommissie meegedeeld.

Het Staat van het Recht-blok van de shi’itische premier Maliki had aanvankelijk een voorsprong op zijn concurrenten. Het overwegend shi’itische blok doet het goed in de shi’itische provincies, maar haalt nauwelijks stemmen in sunnitisch gebied. Allawi’s Iraqiya, een uitdrukkelijk seculiere alliantie van sunnieten en shi’ieten, scoort goed onder de sunnitische minderheid maar haalt ook daarbuiten stemmen. Een van de belangrijkste sunnitische partijen maakt deel uit van Allawi’s alliantie.

Maliki heeft ook concurrentie van de fundamentalistisch-shi’itische Nationale Iraakse Alliantie, waarbinnen met name de populistische geestelijke Muqtada Sadr veel stemmen zou hebben gehaald. De Koerdische alliantie domineert in het Koerdische noorden. Wie ook de winnaar wordt, hij zal een coalitie met andere partijen moeten sluiten. Verwacht wordt dat de coalitieonderhandelingen maanden zullen duren.

Vorige week klaagde Allawi, die toen nog achterlag in de uitslagen, over geknoei met de uitslagen, maar gisteren kwamen er protesten van Maliki’s partij. Volgens een partijwoordvoerder zijn resultaten gemanipuleerd door een functionaris die de uitslagen moet invoeren. „Deze persoon werkt voor één blok”, zei hij, „en manipuleert de aantallen.” (Reuters, AP)