Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Verslag van het spoeddebat in de Tweede Kamer over het natuurbeleid in de Oostvaardersplassen. Voor het gerechtshof in Arnhem dient de heropende zaak van Lucia de B. vandaag, waarbij de verwachting is dat de verpleegkundige definitief wordt vrijgesproken van moord. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Nieuw bezoek aan de Haïtiaan ‘Joleil’, die zijn vader, zus en kind van drie verloor bij de aardbeving. Joleil heeft nog steeds geen tent gekregen en slaapt op straat of in geparkeerde auto’s. Om de hoek liggen de lichamen van zijn familieleden nog onder het puin. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova/Den Haag vandaag. Burgemeester Aboutaleb over de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam, de zaak-Lucia de B. en de resultaten die Pieter Lakeman boekt met zijn rechtszaken. Ned.2, 22.15-23.00u.

praatprogramma

Pauw & Witteman. Ayaan Hirsi Ali is deze week in Nederland om haar boek Nomade te promoten. Ned.2, 23.00-23.55u.

informatief

Ook getest op mensen. Slechte adem is een probleem waar iedereen wel eens mee te maken heeft door het eten van knoflook, het drinken van alcohol en koffie en door roken. Meestal verdwijnt de slechte adem, sommigen blijven er last van houden. Hoe kan dat en wat kan er aan worden gedaan? Eén, 20.40-21.35u.

Labyrint. Populair wetschappelijk programma. Afl.: Digitale sporen. De zogenoemde RFID-chips, die werken als een soort streepjescode, zullen de komende jaren zo klein worden als een zandkorrel en overal in kunnen worden verwerkt. Met radiostraling kunnen ze dan op afstand worden gelezen. In de toekomst worden deze RFID-chips in allerlei producten gestopt. Professor Bart Jacobs, expert digitale beveiliging, maakt zich daar grote zorgen over. We leven meer en meer in een surveillancemaatschappij, aldus Jacobs, doordat steeds meer digitale informatie steeds langer wordt opgeslagen. Ned.2, 20.55-21.30u.

documentaire

3 Doc: Glen Helder: C’est la vie. De ooit veelbelovende voetballer Glen Helder blikt terug op zijn glorietijd en realiseert zich wat had kunnen zijn. In plaats van een voetballegende te worden, verloor hij zijn kapitaal, zijn huis en zijn vrouw. Hij zat zeven maanden in de gevangenis wegens ernstige mishandeling. De documentaire volgt hem in 2008 na zijn vrijlating en in januari 2010 als hij onomwonden vertelt hoe hij eerder op het punt stond om de fout van zijn leven te maken. Ned.3, 20.25-21.25u.

VPRO’s Import: Alleen tussen vier muren. Duitse documentaire van Alexandra Westmeier overjongens van tien tot veertien jaar, die in de jeugdgevangenis zitten, ergens op het platteland van Rusland. De misdaden variëren van diefstal tot moord en verkrachting. De meesten komen uit een thuissituatie met mishandeling en alcoholmisbruik. Het strenge gestructureerde gevangenisleven dat hen verlost van het dagelijks gevecht om te overleven doet veel jongens zelfs goed. Ned.2, 23.55-0.50u.

The most dangerous man in America. Documentaire van Judith Ehrlich en Rick Goldsmith over de voormalige Amerikaanse defensieanalist Daniel Ellsberg, die in 1971 geheime documenten over de Vietnamoorlog (The Pentagon Papers) lekte naar de New York Times en zo indirect president Nixon tot opstappen dwong. Canvas, 23.00-0.30u.

sport

UEFA Champions league. Samenvattingen van de voetbalwedstrijden Barcelona-Stuttgart en Bordeaux-Olympiakos. Ned.3, 22.30-23.05u.