Klimaat

VN klimaatgezant twijfelt aan VN

Gro Harlem Brundtland en IPCC-voorzitter Rajendra Pachauri op de klimaattop in Kopenhagen (Foto AFP)Gro Harlem Brundtland en IPCC-voorzitter Rajendra Pachauri op de klimaattop in Kopenhagen (Foto AFP)

Als nu ook de speciale gezant van de Verenigde Naties al gaat zeggen dat het klimaatoverleg binnen de VN niet werkt, is het einde zoek. Dat moet secretaris-generaal Ban Ki-moon hebben gedacht toen hij hoorde dat zijn rechterhand Gro Brundtland gelooft in een overleg via twee sporen. Het gaat hier om een ‘persoonlijke opvatting’ van zijn gezant, zei Ban Ki-moon. Een nette manier om Brundtland terug te fluiten.

Het is alleen de vraag of het helpt. Want het was eigenlijk niet eens een opvatting die Brundtland gaf in Amsterdam op een conferentie over biobrandstof, alswel een feitelijke constatering. Belangrijkste spelers in het klimaatoverleg spreken elkaar vaker over dit onderwerp. En ze doen dat zo veel mogelijk buiten de Verenigde Naties om. (Econoom Nicholas Stern geeft de rijke landen daarvan de schuld).

Hoewel Brundtland nog wel een stapje verder ging. Want ze stelde ook dat Kopenhagen het perspectief heeft veranderd. Tot de klimaattop ging iedereen ervan uit dat de VN het vanzelfsprekende kader is voor het klimaatoverleg. Dat gold zelfs voor het door Amerika in het leven geroepen Major Economies Forum.

De leden van deze club, de geïndustrialiseerde landen en de grote opkomende economieën, kwamen vorig jaar herhaaldelijk bijeen maar steeds met het idee dat de doorslaggevende besluiten binnen de VN genomen moeten worden. Nu zegt dus zelfs Brundtland dat een tweede spoor van welwillende landen wellicht noodzakelijk is.

Ban waarschuwde voor het idee van verschillende onderhandelingen. (Hij weet zich gesteund door de ontwikkelingslanden) Landen kunnen weliswaar af en toe in kleine groepje bijeen komen, maar alleen als dat een bijdrage levert aan de algemene ‘consensusvorming’. De leiding van het onderhandelingsproces blijft, als het aan de VN-chef ligt, stevig in handen van de VN.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.

    • Paul Luttikhuis