Uw vingerafdrukken bij de Franse militaire industrie

Weet u nog? Een student uit Utrecht wilde wel een paspoort maar geen vingerafdrukken afstaan voor een databank. Hij stapte naar de rechter. Deze week stelde Kamerlid Ronald van Raak (SP) Kamervragen over die databank aan de minister van Binnenlandse Zaken. De vingerafdrukken in het paspoort zijn verplicht  sinds de Eerste Kamer op 10 juni

Afbeelding van website SAFRAN GroupAfbeelding van website SAFRAN Group

Weet u nog? Een student uit Utrecht wilde wel een paspoort maar geen vingerafdrukken afstaan voor een databank. Hij stapte naar de rechter.

Deze week stelde Kamerlid Ronald van Raak (SP) Kamervragen over die databank aan de minister van Binnenlandse Zaken. De vingerafdrukken in het paspoort zijn verplicht  sinds de Eerste Kamer op 10 juni 2009 een wet daarover aannam. Zie dit achtergrondbericht. Maar wat blijkt? De Nederlandse vingerafdrukken worden beheerd door Sagem Identification, een commercieel bedrijf. Sterker: Sagem is onderdeel van de SAFRAN Group, een Frans luchtvaart-, defensie- en veiligheidsconglomeraat. Zo maakt SAFRAN onderdelen voor luchtmacht, marine en landmacht wereldwijd, bijvoorbeeld infrarood camera’s, motoren en vliegtuigonderdelen. De Franse staat bezit 30 procent van de aandelen van SAFRAN. Uw vingerafrukken komen dus bij de Franse militaire industrie. Een geruststellende gedachte?

    • Huib Modderkolk