Twijfel over verhaal pooier

Werd de Zwolse Maria Mosterd wél of niet vanaf haar twaalfde gedurende vier jaar mishandeld, gedwongen zich te prostitueren en op haar beurt andere meisjes te ronselen voor een loverboy oftewel pooier? Over wat haar overkwam, publiceerde de toen achttienjarige Maria Mosterd in 2008 het boek Echte mannen eten geen kaas. Er werden 250.000 exemplaren van verkocht, het werd vertaald, en de verfilming, in regie van Simone van Dusseldorp, is in ontwikkeling. Maria Mosterd schreef een vervolg op haar bestseller, Bindi en haar moeder Lucie Mosterd publiceerde ook een boek, Ik stond laatst voor een poppenkraam.

Maar is het ook allemaal echt zo gebeurd? Volgende week publiceert Uitgeverij Nieuw Amsterdam een tegenhanger. Voor Echte mannen eten wél kaas deed journalist Hendrik Jan Korterink onderzoek in Mosterds omgeving. Hij zegt haar verhaal op een aantal belangrijke punten te kunnen ontzenuwen. „Op prostitutie door minderjarigen in het openbaar wordt in Nederland heel goed gelet. Het is heel onwaarschijnlijk dat, zoals Mosterd schrijft, een twaalfjarige die in Zwolle woont, vier jaar in alle openheid in Rotterdam in de prostitutie heeft kunnen werken, om dan na schooltijd weer in Zwolle te zijn”, aldus Korterink. Ook zou niet te bewijzen zijn dat de pooier ‘Manou’ ooit als zodanig gewerkt heeft, en zou Maria Mosterd hem volgens schoolvriendinnen niet op twaalf – maar pas op veertienjarige leeftijd ontmoet hebben. „Het gaat hier om het relaas van een slachtoffer,” reageert uitgever Chris ten Kate van Van Gennep. „Maria heeft het allemaal zo meegemaakt en ervaren. Het is haar subjectieve waarheid. Maar op basis van Maria's boek kan inderdaad geen aangifte gedaan worden tegen Manou”.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het bericht Twijfel over verhaal pooier (17 maart, pagina 2) staat dat het boek van Hendrik Jan Korterink Echte mannen eten wél kaas, volgende week verschijnt. Dit moet zijn: 9 mei.

    • Maartje Somers