Travolta schmiert als CIA-man

John Travolta als excentrieke CIA-spion Scene uit de film From Paris with Love (2010) Charlie Wax (John Travolta) met wapen achter stuur - From Paris with Love Foto: RCV

From Paris with Love. Regie:Pierre Morel. Met: Jonathan Rhys Meyers, John Travolta.In: 70 bioscopen. **

James Reese ( Jonathan Rhys Meyers) is de persoonlijk assistent van de Amerikaanse ambassadeur in Frankrijk, maar achter de schermen klust hij soms stiekem bij als CIA-agent. Hij doet routinewerk en verlangt naar grotere dingen. Hij wordt op zijn wenken bediend als hij een samenwerking aangaat met de excentrieke CIA-man Charlie Wax, met veel plezier neergezet door een kale John Travolta met ringbaardje. Zijn over the top-personage doet sterk denken aan zijn recente schurkenrol in The Taking of Pelham 1, 2, 3.

Als Reese eenmaal aan Wax is gekoppeld gaat de film in de vijfde versnelling en volgen de vele actiescènes elkaar in adembenemend tempo op. Ogenschijnlijk nemen ze het op tegen een drugsbende, maar uiteindelijk draait het om islamitische terroristen uit de banlieu die een grote aanslag voorbereiden op het ongelovige Westen. Het door Luc Besson geproduceerde From Paris with Love is een melange van buddymovie-clichés, uit oneliners bestaande dialogen en dynamisch bedoelde actie. Het resultaat is door alle platitudes behoorlijk vermoeiend, en regisseur Pierre Morel weet de actiesequenties ook niet echt naar een hoger plan te tillen. From Paris with Love stelt tussen neus en lippen door dat alle islamieten gevaarlijke terroristen zijn. Een actiefilm is nooit alleen maar vermaak.

    • André Waardenburg