Tot in Nepal kijkt tuchtcollege mee

Dokter ben je overal en de Nederlandse beroepsnormen reizen mee. Ook als je in Nepal op vakantie bent en een andere Nederlandse toerist vraagt hulp. Begin volgende maand dient bij het medisch tuchtcollege in Den Haag een hoger beroep van een internist die vorig jaar van het regionale tuchtcollege in Eindhoven een officiële waarschuwing kreeg. De internist zou zich tijdens een wandelvakantie in Nepal niet aan de Nederlandse regels hebben gehouden. Gezondheidsrechtjurist Aart Hendriks noemt de uitspraak „onhoudbaar”. Nederlandse artsen op vakantie zouden nooit meer hun beroep bekend moeten maken, als de uitspraak in stand blijft.

De betrokken dokter was zich op een afgelegen overnachtingsplek in Nepal aan het opfrissen na een acht uur durende trektocht. Een lid van een andere toeristengroep vroeg hem toen om hulp. Diens vrouw was gevallen, had haar pols fors bezeerd en was nu na een uur wandelen aangekomen. Met de arm in een mitella. Zou de pols gebroken kunnen zijn? En wilt u even kijken? Nee, zei de dokter. Ik weet niks van botten, ik ben internist. Zoekt u maar een andere dokter. Die mevrouw kon lopen, had een mitella, acuut was het allemaal niet, wat zou ik daar nog aan kunnen doen, legde hij de tuchtrechters uit. Die andere dokter bleek ook te vinden en improviseerde een spalk. En na twee dagen „nagenoeg pijnvrij lopen” kon mevrouw een ziekenhuis bereiken.

Voor het regionale tuchtcollege staat „buiten kijf” dat de internist in zijn zorgplicht is tekortgeschoten. Hij had „zo snel als redelijkerwijs mogelijk” naar de pols moeten kijken. Hij had dat ook „onomwonden duidelijk moeten maken”. Het was op dat moment ook niet duidelijk of adequate medische hulp te vinden zou zijn.

Volgens jurist Hendriks is de Nederlandse tuchtrechter niet bevoegd om Nederlandse artsen in het buitenland te beoordelen. Want dan zouden ook de Nederlandse artsen aan de Spaanse costa’s voor toezicht in aanmerking komen, meent hij. En moeten Nederlandse artsen die hulp aan arme, bedelende kinderen in het buitenland weigeren dan voortaan ook in Nederland worden berispt? Artsen op vakantie moeten hun beroep niet meer bekendmaken aan andere Nederlanders, vindt Hendriks.

    • Folkert Jensma