This is it nog steeds niet, als het aan Sony ligt

Sony betaalt de erven van Michael Jackson 200 miljoen dollar – alleen voor de rechten op opnames.

Terwijl allesomvattende contracten de trend zijn.

Het grootste platencontract staat nu op Jacksons naam. Foto AFP (FILES) US singer Michael Jackson performs during the Democratic National Committee (DNC) benefit concert, "A Night at the Apollo", at the world-famous Apollo Theater 24 April 2002 in New York. Reports out of Los Angeles, California on June 25, 2009 say that Jackson ,50, has been rushed to the UCLA hospital after reportedly going into cardiac arrest and that he has died. AFP PHOTO/TIMOTHY A. CLARY/ FILES AFP

Michael Jackson haalt opnieuw de boeken. Vorig jaar was hij de bestverkopende artiest in Amerika met ruim 8,2 miljoen platen en nu staat ook het grootste platencontract op zijn naam. Sony Music Entertainment gaat nieuw materiaal van de zanger uitbrengen en betaalt de erven – de familie van Jackson – volgens The Wall Street Journal daarvoor ten minste 200 miljoen dollar (145 miljoen euro).

Platenlabel Sony, dat al dertig jaar de muziek van Michael Jackson uitgeeft en sinds zijn dood wereldwijd ongeveer 31 miljoen albums verkocht, komt naar verwachting in november dit jaar met een album met daarop niet eerder uitgebrachte opnames. Het album maakt deel uit van de tien Jackson-projecten die Sony tot 2017 heeft gepland, meldt de BBC. Het contract omvat ook, met terugwerkende kracht, de This is it-film en heruitgaven van de albums Off the Wall en Bad. Waarschijnlijk komt er ook een dvd uit met alle muziekclips van de zanger.

Rob Stringer, directeur van platenlabel Columbia (een dochter van Sony), noemt Michael Jackson een belangrijk lid van de „Sony music family”. „We willen de nalatenschap van Michael zo goed mogelijk beschermen en we zijn erg verheugd dat we in de nabije toekomst zijn muziek kunnen blijven delen met de wereld.”

Dat doet Sony voor een hoog bedrag, vindt Margriet Koedooder, entertainmentadvocaat bij De Vos & Partners. „Elk project zou ten minste 25 miljoen dollar moeten opbrengen om in elk geval de kosten voor de rechten eruit te halen. En daar komen promotie en merchandising nog bij.” Hoeveel er in Nederland voor dit soort deals wordt betaald, is overigens onbekend. Platenmaatschappijen maken cijfers hier niet openbaar.

Bijzonder aan het contract van Sony is dat er gebroken wordt met de trend van de zogenoemde ‘360 deals’ die Robbie Williams in 2002 inzette. In deze contracten brengt een maatschappij niet alleen de cd van een artiest uit, maar neemt zij ook het management, de rechten, de merchandising en de boekingen voor haar rekening. „Voor 125 miljoen euro werd EMI destijds eigenlijk medeaandeelhouder in het bedrijf van Robbie Williams”, zegt Koedooder.

Sinds Williams hebben veel sterren, onder wie Madonna en Shakira, ook de allesomvattende 360 deals gesloten. Vijf jaar geleden tekende Bruce Springsteen nog een contract met Sony ter waarde van 110 miljoen dollar en concertpromotor Live Nation legde in 2008 Jay-Z vast voor 150 miljoen dollar. Voor dat bedrag kreeg het bedrijf onder meer de rechten op concerttours en muziekopnames.

De erven van Michael Jackson, vertegenwoordigd door advocaat John Branca, hebben alleen de rechten op opnames verkocht, de auteursrechten behouden zijzelf. „De Jacksons zullen dus bovenop de 200 miljoen dollar meer inkomsten verwerven, onder meer uit auteursrechten.”

De vraag is echter of de Jacksons nu ook 200 miljoen dollar rijker zijn. Want Michael Jackson gaf naar schatting twintig tot dertig miljoen dollar meer uit dan er jaarlijks binnenkwam. Volgens The Wall Street Journal bedraagt de schuld van de zanger zo’n 500 miljoen euro. Niet voor niets maakte hij zich vlak voor zijn dood op voor een grootse concerttour. In dat geval zou de deal met Sony een noodzakelijke stap zijn geweest voor de familie. Er zijn echter nog de bezittingen van Michael Jackson die meer dan 1 miljard waard zouden zijn, aldus The Wall Street Journal. De twee grootste zijn het 2.600 hectare grote landgoed Neverland, net buiten Santa Barbara, en een aandeel op de rechten van 251 Beatles-songs.

De erfgenamen kunnen, tenzij anders vermeld in zijn testament, doen wat ze willen met de erfenis. En dat geldt ook voor nog niet eerder uitgebracht materiaal. Hoewel Bernt Hugenholtz, hoogleraar Informatierecht en recht van de intellectuele eigendom aan de Universiteit van Amsterdam, het contract en het testament in kwestie niet kent, weet hij wel dat verboden in testamenten bij muzikanten zelden voorkomen. „Romanschrijvers daarentegen zetten vaker in hun testament dat onvoltooid werk na hun dood niet mag worden uitgebracht. Schrijvers werken nu eenmaal vaak langer aan een boek dan een muzikant aan een song. De kans dat er iets onvoltooids blijft liggen, is groter.” Dat betekent overigens niet dat verboden altijd worden nageleefd. Neem Nabokov, zegt Hugenholtz, die gaf zijn vrouw opdracht zijn op systeemkaarten genoteerde romanfragmenten te vernietigen. „Het werk is kortgeleden alsnog uitgegeven.”

Dat familieleden van muzikanten en auteurs de rechten verkopen, noemt Hugenholtz heel normaal. „Wat moeten ze er anders mee? De rechten van de Beatles zijn meerdere malen doorverkocht.”

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het artikel This is it nog steeds niet, als het aan Sony ligt (17 maart, pagina’s 26 en 27) staat dat Michael Jackson een schuld zou hebben gehad van 500 miljoen euro. Dat moet zijn: 500 miljoen dollar.

    • Lineke Nieber
    • Marleen Luijt