The Special One schakelt 'zijn' Chelsea uit

José Mourinho tijdens Chelsea-Inter, in het stadion van de club die zijn werkgever was. Foto AP Inter Milan's manager Jose Mourinho reacts as he watches his team play against Chelsea during their Champions League last sixteen second leg soccer match at Stamford Bridge, London, Tuesday, March 16, 2010. (AP Photo/Sang Tan) AP

Chelsea 0 Internazionale 1

Ruststand 0-0. 78. Eto’o 0-1. Scheidsrechter: Stark (Dui). Toeschouwers: 40.000

José Mourinho is te kleurrijk om te haten. De Portugese coach van Internazionale is te eigengereid om hem volledig in het hart te sluiten. De fans van zijn voormalige club Chelsea juichten hem gisteravond in een volgepakt Stamford Bridge voor het duel in de Champions League hartstochtelijk toe. Na de 1-0 overwinning stapte de 47-jarige Mourinho als een ingetogen winnaar van het veld.

„Ik heb een aardig feestje gevierd in de kleedkamer”, stelde de coach later tijdens de persconferentie. „Ik hou van Chelsea, ik hou van dit stadion en ik hou van de mensen hier. Maar ik ben een professional.” Inter Milaan schaarde zich voor het eerst sinds 2006 bij de laatste acht overgebleven clubs van de Champions League.

Mourinho speelde met Inter Milaan in de achtste finales ook een beetje tegen zichzelf. Het Chelsea van de Italiaan Carlo Ancelotti is voor het overgrote deel door hem samengesteld. Spelers als John Terry, Frank Lampard, Michael Ballack en Didier Drogba vormen al jaren het geraamte van The Blues. Mourinho was voorbestemd om met Chelsea de Champions League binnen te halen, maar hij kreeg na ruim drie seizoenen in september 2007 onenigheid met de Russische clubeigenaar Roman Abramovitsj.

Mourinho’s opvolgers Avram Grant, Felipe Scolari, Guus Hiddink en Ancelotti borduurden de afgelopen jaren voort op het succes van de Zuid-Europeaan. Chelsea was in 2008 heel dicht bij de droom van Abramovitsj. In de finale van de Champions League was Manchester United na penalty’s te sterk. Vorig seizoen voorkwam Andres Iniesta van FC Barcelona een stunt van interim-coach Hiddink. En nu is het Mourinho zelf die een einde aan de Europese aspiraties van Chelsea maakte.

De spelers en fans van Chelsea waren mede door het uitblijven van succes hun voormalige coach niet vergeten. Mourinho, die zichzelf bij Chelsea eens omschreef als The Special One, maakte in aanloop naar de ontmoeting handig gebruik van de sentimenten. Hij herhaalde nog eens dat zijn vertrek niet aan hem had gelegen. Hij noemde Chelsea „zijn huis”. Mourinho had zich naar eigen zeggen graag in een rijtje geschaard met Alex Ferguson, Arsène Wenger en Rafael Benítez; de coaches van Manchester United, Arsenal en Liverpool die al een groot aantal jaren bij dezelfde club actief zijn.

Mourinho is er echter de coach niet naar om pakweg een decennium dezelfde baan te houden. Daarvoor is de voormalige assistent van Louis van Gaal te eigenzinnig en te extreem. Zolang de successen aanhouden loopt iedereen met hem weg, maar zodra het even wat minder gaat komt zijn gedrag in een ander licht te staan. Mourinho gelooft heilig in het aanwakkeren van het conflict. Hij houdt van scheldpartijen tegen scheidsrechters, collega-trainers of wie hem ook maar in de weg zit.

De coach, die in 2004 met FC Porto de Champions League won, werd in de zomer van 2008 vooral naar Inter Milaan gehaald om de club van internationaal succes te voorzien. De voetbalgrootmacht slaagde er alleen in 1964 en 1965 in de belangrijkste Europese beker te winnen. Vorig seizoen werd Internazionale in de achtste finales uitgeschakeld door Manchester United.

Drie weken geleden wist Inter Milaan in eigen huis te verrassen door thuis met 2-1 te winnen. Oogstrelend was het spel van de ploeg van Mourinho niet – daar stonden Porto en Chelsea onder zijn leiding ook allerminst bekend om – maar effectief was het wel.

Mourinho viel gisteren tot verbazing van iedereen van zijn geloof door in Londen met drie spitsen aan te treden: Goran Pandev, Samuel Eto’o en Diego Milito. De eerste helft werd gekenmerkt door schaakvoetbal. Maar in de tweede helft nam Inter Milaan onder leiding van de uitstekend spelende Wesley Sneijder het initiatief in handen.

Twaalf minuten voor tijd betaalde de aanvallende tactiek zich uit. De Nederlandse international Sneijder bediende Eto’o die koelbloedig het enige doelpunt van de wedstrijd maakte. De gefrustreerde Drogba kreeg vlak voor tijd nog een rode kaart voor natrappen. Een paar minuten later verdween Mourinho stilletjes door de spelerstunnel. Het was zijn avond.

    • Koen Greven