Sport kort

PSV’er Afellay drie duels geschorst, trainer Rutten berispt

Zeist. PSV moet het drie wedstrijden zonder aanvoerder Ibrahim Afellay stellen. De middenvelder is gisteren akkoord gegaan met een schorsing van vier wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk, voor het geven van een elleboogstoot dan wel een slaande beweging naar opponent Eyong Enoh zondag in de verloren wedstrijd tegen Ajax. Afellay mist daardoor zaterdag het thuisduel tegen koploper FC Twente en de uitwedstrijden tegen VVV-Venlo en Willem II. De tuchtcommissie van de KNVB tikte PSV-trainer Fred Rutten op de vingers wegens zijn uitspraken na de verloren competitiewedstrijd van zijn ploeg bij NAC Breda. Hij liet zich negatief uit over scheidsrechter Eric Braamhaar en noemde de arbitrage „Twents gekleurd”. Daarmee heeft Rutten volgens de tuchtcommissie „op verbale wijze de arbitrage in diskrediet gebracht”. De trainer kreeg een voorwaardelijke schorsing van één wedstrijd. Hij mag dus zaterdag bij het duel tegen FC Twente op de bank plaatsnemen. (ANP)

Renner Garzelli wint Tirreno op slotdag

San Benedetto Del Tronto. De Italiaanse wielrenner Stefano Garzelli heeft gisteren in de laatste etappe van de Tirreno-Adriatico de eindzege behaald, ten koste van zijn landgenoot Michele Scarponi. Garzelli won onderweg naar finishplaats San Benedetto del Tronto twee keer een bonificatieseconde, waardoor hij op gelijke hoogte kwam met zijn concurrent. Aangezien Garzelli betere ereplaatsen behaalde, werd hij aangewezen als winnaar van de 45ste Tirreno-Adriatico. De zevende en laatste etappe, over 164 kilometer van Civitanova Marche naar San Benedetto del Tronto, werd in de sprint gewonnen door de Noor Edvald Boasson Hagen, voor de Italianen Alessandro Petacchi en Sacha Modolo. (ANP)

Hof: vergoeding voor opleiding toegestaan

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Voetbalclubs mogen een vergoeding blijven vragen als een door hen opgeleide jonge speler wordt aangetrokken door een andere club. Dat heeft het Europees Hof van Justitie gisteren bepaald in de zaak van de Franse voetbalclub Olympique Lyon tegen de oud-voetballer Olivier Bernard. Het hof oordeelde dat het belang van het opleiden van jeugdvoetballers het systeem van vergoedingen rechtvaardigt. In de voetbalwereld werd gevreesd dat de rechters in Luxemburg de regeling in strijd zouden achten met het recht op vrij verkeer van werknemers in de Europese Unie. Dat zou de macht van de rijke clubs in grote voetballanden hebben vergroot, omdat zij dan eenvoudiger talenten uit landen als Nederland en Frankrijk zouden kunnen aantrekken. Nu kan een club een schadevergoeding tot 90.000 euro per jaar voor maximaal negen opleidingsjaren eisen als een speler voor zijn 23ste naar een andere club verhuist. In dat bedrag zijn ook de opleidingskosten van spelers die niet worden verkocht opgenomen. De kosten voor een individuele speler liggen veel lager, maar het hof vindt het huidige systeem redelijk.

CAS: Valverde blijft geschorst in Italië

Madrid. Het Hof van Arbitrage voor de Sport (CAS) in Lausanne heeft gisteren het beroep van de Spaanse wielrenner Alejandro Valverde verworpen. De winnaar van de Ronde van Spanje is in Italië voor twee jaar geschorst wegens zijn betrokkenheid bij de dopingzaak Operacion Puerto en ging bij het CAS in beroep tegen die straf. Het Italiaans olympisch comité (CONI), dat Valverde veroordeelde, bouwde de zaak rond een zak bloed die bij Fuentes werd gevonden en waarop initialen stonden die zouden verwijzen naar de hond van Valverde. Ook het DNA zou kloppen. De kopman van Caisse d’Epargne heeft altijd gezegd geen enkele rechtstreekse band te hebben gehad met Eufemiano Fuentes, de arts om wie het bloeddopingschandaal draait. Eerder had het CAS besloten dat het niet bevoegd is om de schorsing in Italië om te zetten in een wereldwijde straf. Valverde mag nu tot 10 mei 2011 niet in Italië rijden. (ANP)

Estafetteploeg VS verliest goud van 2004

Parijs. De Amerikaanse estafettevrouwen 4x400 meter moeten op korte termijn de gouden medailles van de Olympische Spelen van 2004 inleveren. Dat heeft de internationale atletiekfederatie IAAF gisteren laten weten. Het besluit volgt op de vierjarige schorsing van een van de atleten, Crystal Cox, vanwege haar betrokkenheid in de beruchte Balco-zaak. „Deze atlete heeft onlangs een schorsing van vier jaar én het schrappen van al haar resultaten sinds 2001 geaccepteerd vanwege haar betrokkenheid bij de Balco-affaire”, meldde de IAAF in een perscommuniqué. „Volgens de regels van de IAAF betekent dit dat de Amerikaanse estafetteploeg zal worden gediskwalificeerd.” Door dit besluit zal de Russische equipe het goud ontvangen. Het zilver gaat nu naar Jamaica, het brons wordt gereserveerd voor de Britse atletes. (ANP)