Speciale eenheden nu onder ISAF gebracht

Een grote reorganisatie van de buitenlandse troepen in Afghanistan moetded greep van de bevelhebber, de Amerikaanse generaal Stanley McChrystal, op de speciale eenheden versterken. Het merendeel van de 20.000 Amerikaanse manschappen die in het oosten van het land op terroristen jagen, onder de naam Operation Endurig Freedom (OEF), wordt nu geïntegreerd in de vijf keer zo grote NAVO-macht ISAF.

Dat heeft vice-admiraal Greg Smith, de militaire woordvoerder in Afghanistan, gisteren gezegd. Alle buitenlandse troepen stonden al onder bevel van McChrystal, maar de generaal vond dat hij te weinig controle over de speciale eenheden had door de aparte commandostructuur en het eigen hoofdkwartier van OEF.

Herhaaldelijk kwamen deze eenheden in opspraak doordat er veel burgerslachtoffers vielen bij hun operaties. Zo riep een eenheid vorige maand in Uruzgan luchtsteun in omdat ze dacht dat een groep Talibaan op haar afkwam. Nadat gevechtshelikopters de drie naderende vrachtwagens hadden aangevallen, bleken er 27 burgers omgekomen te zijn. Bescherming van de burgerbevolking staat in de nieuwe strategie van McChrystal juist centraal.

NAVO-functionarissen in Brussel benadrukken dat de commandostructuur gestroomlijnd wordt. Volgens Smith worden de speciale eenheden niet ingetoomd: „We jagen iedere dag op de Talibaan, maar niet in de dorpen want dan vallen er burgerslachtoffers.”

In een interview met The New York Times zei McChrystal maandag dat de speciale eenheden met de beste bedoelingen soms de inspanningen van ISAF doorkruisten.

Als de reorganisatie voltooid is zullen behalve enkele kleine groepjes ook de troepen die gevangenen bewaken nog buiten ISAF blijven. De NAVO wilde de verantwoordelijkheid voor gevangenissen niet op zich nemen, zodat die in Amerikaanse handen blijft. (AP)