Senaat na lang debat akkoord met Crisiswet

De Eerste Kamer heeft gisteren na een urenlang debat ingestemd met de omstreden Crisis- en herstelwet. De wet moet voor kortere procedures zorgen om zo bouw- en infrastructurele projecten te versnellen.

De wet, het paradepaardje van demissionair premier Balkenende, had al op 1 januari moeten ingaan, maar liep vertraging op door kritiek van de Eerste Kamer. De senatoren twijfelden over het effect van de wet, het beperken van de inspraak en de verhouding tot bestaande wetgeving. Ook was er de vrees dat de wet tot veel juridische procedures leidt en dus juist voor vertraging zorgt.

Die kritiek is nog lang niet verstomd, bleek gisteren in een debat dat van ’s ochtends tot na middernacht duurde. De senaat behandelde twintig moties, een ongekend aantal. Uiteindelijk stemde een ruime meerderheid van CDA, VVD, ChristenUnie, SGP en PvdA voor. Zij vinden dat de aanpak van de crisis de wet rechtvaardigt. Pieter Hofstra (VVD) trok de vergelijking met een kwetsbare baby: „Het is niet wonderschoon, het heeft nog wat ziektebeelden, maar het is levensvatbaar.”

Opvallend was de rol van de PvdA. Senator Margriet Meindertsma was uiterst kritisch over de wet. Het argument dat deze goed zou zijn om bouwvakkers aan het werk te houden, noemde ze „een sprookje”. Volgens de PvdA-senator ligt de oorzaak aan vraaguitval: mensen kopen geen nieuwe woning meer. Aan het einde van de avond besloot de PvdA echter toch voor te stemmen, „met pijn in het hart”. Meindertsma: „Iedere kans om werkloosheid tegen te gaan, pakken we aan.”

D66, SP, en GroenLinks stemden tegen. Gerard Schouw (D66) had „een moeras” aan bezwaren: „Dit is geen juridisch juweel, maar een juridisch monster.”

Grote irritatie was er bij de Eerste Kamer over de rol van Balkenende de afgelopen weken. Hij suggereerde volgens de senatoren geregeld dat iedereen die kritische opmerkingen over de wet maakte het herstel van de werkgelegenheid zou tegenhouden. Meindertsma: „Een aan populisme grenzende bewuste vertekening van de werkelijkheid.”

De gemeente Barendrecht probeerde de senatoren gisteren nog per brief te bewegen de proef met CO2-opslag uit de wet te schrappen. De gemeente kan niet meer naar de Raad van State stappen, omdat de wet rechtszaken tussen overheden onmogelijk maakt.