Redding corporatie SGBB

De woningcorporaties worden gedwongen tientallen miljoenen euro op tafel leggen om financieel zwakke collega’s te steunen.

Gistermiddag gaf de financieel toezichthouder op de corporaties, het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV), saneringssteun ter waarde van 39 miljoen euro aan corporatie SGBB in Hoofddorp, die een negatief vermogen heeft. SGBB (6.400 woningen) heeft tegelijkertijd een fusie aankondigde met Vestia (ruim 73.000 woningen) in Rotterdam, een van de grootste Nederlandse corporaties .

Het Centraal Fonds houdt in zijn begroting ook rekening met steun voor corporatie Centrada (ruim 8.000 woningen) in Lelystad. De schatting in de begroting is 25 miljoen euro. De steunuitkeringen van het Centraal Fonds worden omgeslagen over de overige 430 woningcorporaties.

SGBB is een ouderenhuisvester. De corporatie is eind 2008 in problemen gekomen door risico’s in projectontwikkeling en het gedwongen vertrek van de directeur na een onderzoek wegens malversaties. Daarop volgde de benoeming van een toezichthouder namens de minister van Wonen, Wijken en Integratie. SGBB maakte financieel schoon schip met een verlies over 2008 van 300 miljoen euro, waarna het eigen vermogen 105 miljoen euro negatief werd. Fusie- en samenwerkingsgesprekken strandden eerder op risico’s en onzekerheden.

Centrada in Lelystad worstelt met een verouderd en eenzijdig woningbestand en heeft onvoldoende vermogen voor grote nieuwbouw. Andere corporaties zijn enkele jaren geleden bijgesprongen, maar zitten nu zelf aan de grond, zoals SGBB, of willen het geld in hun activiteiten steken. Directeur Jan van der Moolen van het CFV zegt dat met Centrada gepraat wordt. Of steun nodig zal zijn, moet nog duidelijk worden. Maar fusie met een andere corporatie zal een voorwaarde zijn.

    • Menno Tamminga