Raad Rotterdam móet beslissen

Op last van staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken, CDA) moet de vertrekkende gemeenteraad van Rotterdam vóór morgen beslissen over de rechtmatigheid van de raadsverkiezingen van 3 maart. Daartoe komt de ‘oude raad’ vanavond om acht uur bijeen, kort na het verschijnen van het advies van de commissie tot onderzoek van de geloofsbrieven. Voor middernacht moet een besluit zijn genomen. Volgens burgemeester Aboutaleb heeft de raad daarna geen beslissingsbevoegdheid meer, omdat het havendorp Rozenburg dan officieel toetreedt als 14de deelgemeente. De raadscommissie liet maandag weten meer tijd nodig te hebben voor „een zorgvuldig oordeel”. Voorgesteld werd om donderdag de raad voor het laatst bijeen te laten komen, de commissie had daar aanvankelijk toestemming voor van Den Haag. (NRC)