Permanent boos en fel anti-islam

Marine Le Pen werpt zich steeds nadrukkelijker op als opvolger van haar vader als leider van het extreem-rechtse FN in Frankrijk.

(G à D) Marine Le Pen, tête de liste du Front national (FN) pour la région Nord-Pas-de-Calais pour les régionales des 14 et 21 mars, Jean-Marie Le Pen, président du FN et tête de liste pour la région PACA, Bruno Gollnisch, vice-président du FN et tête de liste pour la région Rhône-Alpes, participent au Conseil National du FN, le 13 février 2010 à Paris. M. Le Pen conduit sa dernière campagne comme président du FN. AFP PHOTO / FRED DUFOUR AFP

Een klein minpuntje zat er voor Marine Le Pen (41) aan de verrassend hoge score van het Front National in de eerste ronde van de Franse regionale verkiezingen, afgelopen weekeinde. Haar eigen resultaat in de noordwestelijke regio Nord-Pas de Calais, ruim 19 procent, werd toch nog met 1 procentpuntje overtroffen door dat van haar vader Jean-Marie Le Pen, in zijn zuidwestelijke regio Provence-Alpes-Côte d’Azur.

Helemaal gerust kan ze er niet op zijn, de geblondeerde veertiger die de laatste maanden is uitgegroeid tot het nieuwe gezicht van extreem-rechts in Frankrijk. De Fransen zien haar allang als de voorvrouw van het Front National. Ze is steeds op tv, trok met succes het debat over de nationale identiteit naar zich toe, en vaart harder dan vader Le Pen uit tegen de islam. Zij is zijn jongste dochter, jurist net als hij, trouw lid sinds haar achttiende, Europarlementariër, mediageniek.

Maar het leiderschap uit handen geven kent in extreem-rechtse kringen geen grote traditie. Jean-Marie Le Pen heeft sinds zijn debuut in 1956 mogelijke opvolgers steevast uit de partij gejaagd. Hij is weliswaar 81 jaar oud, en al sinds de magere uitslag bij de presidentsverkiezingen van 2007 zinspeelt hij op zijn pensioen.

Maar nu hij weer een verkiezingsstunt op zijn naam heeft, verzon Jean-Marie Le Pen gisteren meteen een nieuwe bijnaam voor zichzelf: Le Penix, vrij naar de vogel die uit zijn as herrijzen kan – en ook een beetje asterixiaans.

En Marine Le Pen is geen politicus van grapjes. Als ze lacht, is het bij voorkeur om haar tegenstanders of lastige journalisten te honen. Ze is permanent boos en slaagt er goed in debatten naar haar hand te zetten.

Over de minister van Immigratie en Integratie, Eric Besson, walste zij heen toen zij in een avondvullende live-uitzending op tv met hem in debat mocht over de nationale identiteit. Terwijl de minister van Sarkozy al wekenlang juist vooral de kritiek kreeg dat hij het debat tegen de islam richtte, maakte Marine Le Pen hem tot bewaker van een „antiFrans racisme”. Ze verweet Besson dat hij elke drie jaar evenveel immigranten binnenlaat als de stad Lille groot is en dat deze nieuwkomers Franse werklozen van werk afhouden.

Toch is er tussen Marine en Jean-Marie Le Pen een verschil in stijl. Het bleek dit weekeinde, toen de dochter het goede verkiezingsresultaat begroette vanachter een spreekgestoelte, klassiek. Le Pen senior verscheen voor de camera van de nationale tv-zender TF1 met een verboden verkiezingsposter in de hand. ‘Nee tegen het islamisme’ stond erop, naast een in boerka gehulde vrouw tegen de achtergrond van de Algerijnse vlag over de Franse landkaart. De affiche, waarmee hij campagne voerde in de regio rond Marseille, werd onlangs door de Franse rechter verboden na protest van de Algerijnse regering.

Provocatie is het handelsmerk van vader Le Pen. Maar hij legde ook op tv uit dat waarschuwen tegen islamisme niet gelijk staat aan afwijzing van de islam. Marine Le Pen maakt er geen show van, maar zij behoort tot de jongere generatie rechts-radicalen die zulke remmingen niet hebben. De bouw van nieuwe moskeeën, halalvlees, anti-discriminatiebeleid, integratiebeleid: daar is Marine Le Pen tegen, uit naam van behoud van de Franse identiteit.

Het Front National haalde dit weekeinde ruim twee miljoen stemmen, het dubbele van drie jaar geleden. In de regio’s waar de opkomst het laagst was, scoorde het FN het hoogst. Volgens politicologen kan extreem-rechts daar nog hoger scoren.

Door Frankrijk loopt een lijn van Rouen in het noordwesten naar Marseille in het zuidoosten, waarboven laagopgeleide, teleurgestelde kiezers die door president Sarkozy terug naar het midden waren gelokt, nu het FN van Marine Le Pen hebben (her-)ontdekt.

    • René Moerland