Ook Hermes verkoopt belang Océ

De activistische aandeelhouder Hermes heeft zijn aandelen Océ alsnog aangeboden aan de Japanse printerfabrikant Canon. Dit heeft het Britse fonds gisteravond in een persbericht gemeld.

Hermes stond aan de basis van de protesten tegen het bov van 8,60 euro van Canon. Dat zou te laag zijn en bovendien zou het minderheidsaandeelhouders in een vrijwel machteloze positie plaatsen. Hermes vond dat Canon bijna het dubbele voor Océ-aandelen zou moeten betalen.

De activistische aandeelhouders maakten hun bezwaren bekend voor de aandeelhoudersvergadering in februari, maar die werden daar weggestemd. Eerder deze maand werd ook een zaak voor de Ondernemingskamer verworpen. Hermes zegt dat „het belang van onze klanten het beste gediend is door de aandelen aan te bieden”, maar doet dit onder protest, aldus de persverklaring.

Hermes was zijn belang in Océ al langer aan het afbouwen, daartoe gedwongen door de economische crisis. Het fonds verkocht onder meer een pakket aandelen aan USS, net nadat Canon de overnameplannen in november vorig jaar had bekendgemaakt. Dit Britse fonds protesteerde samen met Hermes bij de Ondernemingskamer tegen de manier waarop de overname van Canon tot stand kwam. Hermes en USS hebben samen ruim 5 procent van de aandelen. Een andere protesterende aandeelhouder, Orbis, liet zich in de rechtbank niet zien. Het Deense Sparinvest bood al eerder zijn stukken aan.

Of USS en Orbis hun aandelen ook hebben aangeboden aan de Japanners, blijkt vrijdagt. Dan sluit de laatste termijn waarop aandeelhouders hun aandelen voor 8,60 euro kwijt kunnen. Bij de laatste officiële telling had Canon ruim 71 procent van de aandelen van Océ in handen.