Onderzoek naar druk Berlusconi op omroep

Het Italiaanse Openbaar Ministerie is een officieel onderzoek gestart naar druk die eerste minister Silvio Berlusconi zou hebben uitgeoefend op de publieke omroep, en op de toezichthouder op de media. Dat hebben Italiaanse kranten bekendgemaakt. Berlusconi is naast premier ook eigenaar van het grootste media-imperium van Italië dat de grootste commerciële tv-stations beheert.

Volgens Italiaanse kranten zou uit telefoontaps blijken dat Berlusconi heeft geprobeerd om talkshows op de publieke omroep RAI, waarin kritisch over hem of zijn regering wordt gesproken, uit de ether te halen. Hij zou daartoe hebben aangedrongen bij een lid van Agcom, de toezichthouder die de pluriformiteit van de media moet bewaken. Formeel betekent dit dat er een onderzoek loopt naar Berlusconi wegens misbruik van zijn machtspositie.

Dit betekent niet dat Berlusconi al is beschuldigd van misbruik, verduidelijkte een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Bari, maar alleen dat er een onderzoek loopt.

Berlusconi en zijn entourage reageerden woedend op het nieuws. Volgens een van zijn advocaten is de premier officieel nog niet op de hoogte gebracht van het onderzoek. Berlusconi zei in een persmededeling „geschokt” te zijn over deze „schaamteloze overtreding van de wet”. De premier ontkent dat hij ook maar enige druk heeft uitgeoefend.

Enkele weken geleden maakte de RAI wel bekend dat alle politieke talkshows en actualiteitenprogramma’s op de drie nationale televisiezenders worden opgeschort. Dit wegens de regionale verkiezingen die eind deze maand worden gehouden. De populariteit van premier Berlusconi is de afgelopen weken door tal van schandalen iets afgenomen. (Reuters)