Onderzoek Braziliaanse priesters na tv-filmpje

Een filmpje van wat lijkt op een 82-jarige priester die een 19-jarige misdienaar misbruikt, heeft de kerk in Brazilië ernstig in verlegenheid gebracht. De autoriteiten doen onderzoek naar Luiz Marques Barbosa en twee andere geestelijken van 52 en 43 jaar die seks met mannen en jongens zouden hebben gehad.

Omroep SBT (Sistema Brasileiro de Televisão) zond vorige week een reportage uit waarin jongemannen de priesters beschuldigen van misbruik. Het bewuste filmpje zou heimelijk zijn gemaakt in januari 2009 door het nu 21-jarige slachtoffer. De man claimt dat Barbosa hem heeft misbruikt sinds hij als twaalfjarige misdienaar was.

Een journalist die vervolgens naar het huis van Barbosa trok vroeg hem of hij jongens had misbruikt. Daarop kon de priester alleen antwoord geven tijdens de biecht, zo zei hij.

De Braziliaanse bisschop Valerio Breda heeft de drie priesters geschorst in het licht van de „zware en verwijtbare feiten die op televisie zijn vertoond”.

Gisteren is ook bekendgemaakt dat het Vaticaan een onderzoek naar misbruik binnen de conservatieve orde Legionairs van Christus heeft afgerond. Het eindrapport over de wereldwijd 120 seminaries, scholen en woongemeenschappen, verschijnt over enkele maanden. Van de stichter, de in 2008 overleden Mexicaanse priester Marcial Maciel Degollado, is bekend dat hij minderjarigen heeft misbruikt. (AP)