Obligatie-uitgifte van Rabobank is nog geen nieuwe trend

Soms bestaan eenhoorns echt. Sinds de crisis hebben toezichthouders de loftrompet gestoken over contingent capital – obligaties die worden omgezet in aandelenkapitaal in tijden van nood – maar er zijn maar weinig praktijkvoorbeelden geweest van deze mythische verschijning.

Nu heeft de Nederlandse Rabobank, die relatief ongeschonden door de crisis is gekomen, de mythe werkelijkheid laten worden door met een uitgifte van contingent capital te komen – de eerste die aan nieuwe beleggers moest worden verkocht. De emissie van 1,25 miljard euro was een succes. Meer dan 180 beleggers hebben de obligaties gekocht.

Maar verwacht geen stortvloed van soortgelijke emissies. Om te beginnen zijn de toezichthouders nog niet gekomen met een samenhangende mondiale aanpak voor contingent capital. Rabobank heeft besloten de emissie niettemin door te drukken, maar andere banken kijken misschien liever eerst de kat uit de boom.

Hoewel de uitgifte een succes was, was niet iedereen blij. De obligaties zullen worden omgezet in aandelen als het kernkapitaal van de bank daalt onder 7 procent, waar dat niveau eind 2009 nog 12,5 procent bedroeg. Op dat moment verliezen de obligaties 75 procent van hun nominale waarde. De resterende 25 wordt uitgekeerd aan beleggers. Rabobank kan deze reductie van zijn schulden boeken als winst, waardoor zijn kapitaalpositie verbetert.

Sommige beleggers waren ontevreden, omdat ze dan met een verlies zouden blijven zitten zonder de kans om te profiteren van een eventueel later koersherstel. Maar de status van Rabobank als coöperatieve bank liet de firma weinig keus. Beursgenoteerde banken hebben de mogelijkheid obligaties uit te geven die rechtstreeks in aandelen converteren.

Er bestaat ook onenigheid onder beleggers over de vraag hoe de koers van contingent capital moet worden vastgesteld. De nieuwe obligaties van Rabobank keren een lagere rente uit dan zijn andere obligaties, die momenteel zo’n 7 procent opleveren. Sommige beleggers vinden dat de nieuwe obligaties een premie moeten uitkeren, omdat ze beleggers een flink verlies kunnen laten lijden.

Maar genoeg andere beleggers keken hier anders tegenaan en hebben de emissie doen slagen. Misschien wilden ze een uitzondering maken voor deze bank, die een van de best gekapitaliseerde ter wereld is. Soortgelijke emissies van minder hoog aangeslagen banken zouden duurder zijn en moeilijker te verkopen.

Rabo wil meer obligaties uitgeven, en er is een gerede kans dat een paar andere sterke banken dit voorbeeld willen volgen. Maar een revolutie is het nog niet.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Neil Unmack