Nederland kort

Balkenende moet weg zegt CDA-Kamerlid Schreijer-Pierik

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Jan Peter Balkenende moet bij het CDA alsnog plaatsmaken voor een andere lijsttrekker. Anders is het risico te groot dat het CDA de derde of vierde partij van het land wordt. Dat zegt CDA-Kamerlid Annie Schreijer-Pierik. Ze vindt dat het partijbestuur Balkenende te snel heeft aangewezen als beoogd lijsttrekker: enkele uren na de val van het kabinet, vorige maand. „De partijtop heeft meteen besloten. Het lijkt er op dat ze met elkaar de baantjes aan het verdelen zijn.” Schreijer-Pierik geldt als invloedrijk CDA’er omdat ze veel aanhang heeft onder agrariërs. In 2006 kreeg ze bijna 32.000 voorkeurstemmen. Ze vertrekt na de verkiezingen. Schreijer-Pierik vindt dat het CDA tot het congres open over de kandidatuur moet discussiëren, maar dat gebeurt te weinig. „Het partijbestuur heeft wat gezegd. Nu mogen de leden toch wat zeggen? We zitten toch niet in Rusland?” Vooralsnog is zij het enige Kamerlid dat openlijk zegt dat Balkenende plaats moet maken. Uit de CDA-achterban kwamen de afgelopen dagen wel kritische geluiden over Balkenende. Zo schreven de Twentse afdelingsbestuurders Jan Bolscher en Armand Dohmen zaterdag in de Volkskrant dat de „houdbaarheidsdatum van JP” is verstreken.

Woningcorporatie krijgt saneringsgeld

hoofddorp. Woningcorporatie SGBB in Hoofddorp krijgt 39 miljoen euro om financiële problemen op te lossen. Dat heeft het Centraal Fonds Volkshuisvesting besloten. De Stichting Gereformeerde Bouwcorporatie voor Bejaarden (SGBB) kwam in 2008 in zwaar weer terecht door een te risicovolle projectenportefeuille. Het dienstverband van de toenmalige directeur werd eind dat jaar beëindigd. Tevens traden vijf van de zeven leden van de raad van toezicht af en werd een externe toezichthouder benoemd. De corporatie is verspreid over 68 gemeenten en is gespecialiseerd in seniorenhuisvesting. Het fonds maakte gisteren ook bekend dat SGBB uiterlijk 30 juni zal fuseren met de Rotterdamse corporatie Vestia. Dit plan moet nog wel worden goedgekeurd door demissionair minister van Wonen, Wijken en Integratie Eimert van Middelkoop. (ANP)

Tweede generatie minder religieus

Utrecht. De tweede generatie Turken en Marokkanen in Nederland praktiseert de islam minder dan hun ouders. Een overgrote meerderheid noemt zich wel nog steeds moslim, maar dit percentage is lager dan bij de ouders. Dat concluderen de wetenschappers Mieke Maliepaard en Marcel Lubbers van de Universiteit Utrecht en onderzoeker Mérove Gijsberts van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een artikel dat deze maand in het Britse tijdschrift Ethnic and racial studies verschijnt. Voor het onderzoek zijn circa tweeduizend Turkse en Marokkaanse Nederlanders ondervraagd. Dat de tweede generatie minder religieus is, komt onder meer doordat deze opgroeit in een seculiere samenleving, aldus de onderzoekers. (ANP)

Stallen maken plaats voor natuur

ARNHEM. Op het platteland in de provincies Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Utrecht en Overijssel is er in tien jaar tijd ruim drie miljoen vierkante meter stalruimte gesloopt. Dat staat gelijk aan zesduizend voetbalvelden (berekend volgens de gemiddelde algemene FIFA-maten) die zijn teruggegeven aan het landschap, aldus de provincies. Meer dan 4.100 boeren namen deel aan de regeling Ruimte voor Ruimte, die de sloop tot gevolg had. Het landelijk mestoverschot daalde flink door de regeling. (ANP)