Nederland & Europa kort

Voorlopig geen loonsverhoging EU-ambtenaren

Brussel. De ruim 40.000 EU-ambtenaren moeten zeker nog een jaar wachten voor ze weten of ze recht hebben op een loonsverhoging van 3,7 procent. Het Europees Hof van Justitie kan een zaak die ze daarover hebben aangespannen, pas halverwege 2011 behandelen, aldus Belgische media gisteren. De Europese Commissie had de ambtenaren het extraatje van 3,7 procent voor dit jaar toegezegd op basis van eerdere afspraken. Maar de EU-lidstaten vonden de salarissprong te groot in deze tijden van economische crisis en halveerden de opslag tot 1,85 procent. De Europese Commissie stapte daarop naar het Europees Hof van Justitie. Anders dan de Commissie had gehoopt, weigert het hof de zaak nu in een versnelde procedure te behandelen. (ANP)

Brussel: Londen moet tekort snel verkleinen

Door onze correspondent

Londen. De Europese Commissie wil dat de Britse regering meer haast maakt met het terugdringen van haar begrotingstekort. Dat komt dit jaar naar verwachting uit op 12,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp), een van de hoogste tekorten in Europa. In een uitgelekt rapport, dat vandaag zou worden gepubliceerd, stelt de commissie dat de Britse aanpak van het tekort „onvoldoende ambitieus” is. Volgens Brussel zijn meer bezuinigingen nodig om het „binnen geloofwaardige termijn” terug te brengen. Het Britse ministerie van Financiën beoogt het tekort in 2015 te hebben gereduceerd tot 4,75 procent. Dat is beduidend meer dan de 3 procent die de landen van de eurozone tegen die tijd aanvaardbaar achten.

Commissie wil 17 mln terug van Nederland

Brussel. De Europese Commissie wil een slordige 17 miljoen euro aan verkeerd bestede EU-landbouwgelden terugkrijgen van Nederland. Volgens het dagelijks bestuur van de EU deugde onder meer de controle op de subsidies niet. Eurocommissaris Dacian Ciolos (Landbouw) heeft dat gisteren bekendgemaakt. In totaal wil Brussel 346,5 miljoen aan landbouwbijdragen terug van lidstaten wegens fouten bij de besteding of controle ervan. Naast Nederland moeten Spanje (47,5 miljoen), Polen (92 miljoen), Griekenland (105,5 miljoen) en het Verenigd Koninkrijk (14,2 miljoen) flinke bedragen retourneren. (ANP)

Informatie dikmakers verplicht op voeding

Brussel. Voedingsmiddelen krijgen op de voorkant verplicht vakjes met informatie over zout, suiker, vet en andere dikmakers. Een overgrote meerderheid van de commissie voor gezondheid in het Europees Parlement heeft daar gisteren voor gestemd. Doel hiervan is het groeiende overgewicht van Europeanen te helpen bestrijden. Een deel van de fabrikanten vermeldt de informatie al vrijwillig. (ANP)