Lunchbox

Het gaat over meeneem-lunches deze week. Mooie gelegenheid om eens aandacht te besteden aan de nieuwe generatie broodtrommels. Je zou denken dat er weinig te innoveren valt op dat gebied. Een broodtrommeltje is een broodtrommeltje, nietwaar?

Zo’n doosje om je brood in te vervoeren kan van flexibel plastic zijn, zoals de welbekende bakjes van Tupperware. Of van metaal; het type waarbij je het deksel over het bakje schuift en waar je voor de zekerheid het beste een elastiekje om kunt doen. Of ze zijn van hard plastic, zoals de felgekleurde Mepal-doosjes die mijn zonen dagelijks mee naar school krijgen.

Als ze maar goed afsluiten (zodat je boterhammen een beetje vers blijven) en als ze maar onder je snelbinders passen. Dacht ik. Maar nu kreeg ik een tijdje geleden een pakketje opgestuurd van de firma Mepal met daarin een plat wit doosje: de ‘Take A Break Flat’. Het bleek een lunchbox die speciaal ontworpen is voor in de laptoptas. Er passen precies vier boterhammen in, wat me voldoende lijkt voor de gemiddelde kantoormens met een zittende functie.

Heb je meer ruimte in je tas en meer honger? Er is ook nog een Midi en een XL-variant. Daarin zit zowel een verdeelelement (zodat je salades, brood en fruit in aparte vakjes kunt opbergen) als een koelelement (zodat de kaas en worst niet gaan zweten).

Voor wie niet zo’n hypermoderne lunchbox bezit, heb ik trouwens nog wel een ouderwetse truc: stop een pakje of beker ingevroren sap of melk in je broodtrommel. Tegen lunchtijd is je drankje ontdooid, en heeft intussen je boterhammetjes koel gehouden.

Afijn, vandaag weer een nieuw recept in de serie kantoorlunches om je de hele ochtend op te verheugen: tortilla met cream cheese, rauwe ham, avocado, alfalfa. Het voordeel van een tortilla boven een boterham is dat hij minder snel vocht opneemt en je hem dus uren tevoren kunt beleggen zonder dat hij soppig wordt.

Kies een rauwe ham met een mooie rijpe smaak, zoals een serranoham of parmaham, want de overige ingrediënten zijn vrij vlak van smaak, en je wilt wel iets hartigs proeven.

Voor 1 persoon:

1 kleine, rijpe avocado

citroen of limoensap

1 grote tarwetortilla

naturel cream cheese

een paar sprietjes bieslook, fijngeknipt

2 - 3 plakken rauwe ham

een handje alfalfa

Schil de avocado, halveer hem en wip de pit eruit. Snijd de avocadohelften in schijfjes en besprenkel ze met een klein beetje citroen- of limoensap. Bestrijk de tortilla met cream cheese en bestrooi met bieslook. Spreid er de plakjes ham over uit. Beleg met schijfjes avocado en verdeel er de alfalfa over. Rol de tortilla op, snijd hem in twee stukken en vervoer die in een goed afsluitbaar doosje.

Janneke Vreugdenhil

Hoe vul jij je dagelijkse lunchtrommeltje? Vertel erover op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv bakt Janneke pizza.

    • Janneke Vreugdenhil