Kosten opbouw Haïti: 11,5 mld dollar

De wederopbouw en hervorming van het door een aardbeving getroffen Haïti zullen 11,5 miljard dollar (8,4 miljard euro) kosten en drie jaar duren. Dat is de ruwe schatting in een wederopbouwplan van de Haïtiaanse regering, in samenwerking met onder meer de Verenigde Naties (VN), de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, zo heeft de regering gisteren bekendgemaakt.

Het betreft een voorlopig plan, opgesteld in aanloop naar de internationale donorconferentie bij de VN in New York op 31 maart.

Volgens het rapport bedraagt de totale schade in Haïti 7,9 miljard dollar (5,8 miljard euro), meer dan 120 procent van het bruto binnenlands product van het land. Inbegrepen is 4,4 miljard dollar (2,1 miljard euro) aan infrastructurele schade zoals aan scholen, ziekenhuizen, wegen, bruggen, gebouwen, havens en vliegvelden. De totale schade zit voor 70 procent in Haïti’s privésector.

Van het geschatte bedrag van 11,5 miljard dollar voor de wederopbouw en hervorming zou de helft naar de sociale sector moeten gaan, volgens het rapport. Volgens de regionale VN-taxateur voor natuurrampen, Alejandro Zapata, is tweederde van het bedrag nodig om de sociale ongelijkheid in Haïti tegen te gaan, zo zei hij gisteren in Santo Domingo tijdens een internationale bijeenkomst over de wederopbouw van Haïti.

Ruim twee maanden na de aardbeving op 12 januari kampt Haïti met financiële tekorten voor de eerste opbouwfase. De VN hebben de internationale gemeenschap hiervoor om 1,44 miljard dollar (1,05 miljard euro) gevraagd. Maar daarvan is tot op heden slechts 49 procent gefinancierd, zo zei Hilde Frafjord Johnson, de Noorse plaatsvervangend directeur van Unicef, gisteren in de Belgische krant De Morgen.

Volgens Johnson, die in Brussel was voor een afspraak met de EU-commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking Andris Piebalgs, hebben donoren „nauwelijks interesse” in bijvoorbeeld werkgelegenheidsprojecten voor jongeren: een noodzaak voor Haïti’s politieke en economische stabiliteit, zegt Johnson. (AFP, AP)