Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Kort nieuws Kunst

Opbrengst veiling Stuyvesantcollectie deels naar musea

AMSTERDAM, 17 maart. Een deel van de opbrengst van de veiling van de Peter Stuyvesant Collectie gaat als schenking naar Nederlandse musea. Dat heeft de eigenaar, tabaksfabriek British American Tobacco bekendgemaakt. Het Stedelijk Museum in Amsterdam krijgt vijf ton euro, het Armando Museum in Amersfoort en het Cobra Museum in Amstelveen allebei één ton. De beroemde bedrijfscollectie hing jarenlang in de tabaksfabriek in Zevenaar. Na de sluiting besloot de eigenaar de kunst te verkopen. De veiling van 163 schilderijen en sculpturen bij Sotheby’s in Amsterdam leverde ruim 13,5 miljoen euro op. De rest van de collectie wordt later in twee delen geveild. (ANP)

Onderhoud Van Eycks ‘Lam Gods’

Door onze correspondent

Maastricht, 17 maart. Het Lam Gods van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck krijgt de komende maanden een onderhoudsbeurt. Het gaat in eerste instantie om het verwijderen van vuil en los zittende verfstukken. Tegelijkertijd wordt nieuw technisch onderzoek gedaan en bekeken of het retabel uit 1432 zestig jaar na de laatste restauratie weer een nieuwe restauratie nodig heeft. Anne van Grevenstein, hoogleraar praktijk van de conservering en restauratie aan de UvA leidt het onderzoek. De werkzaamheden vinden plaats in de Doopkapel van de Sint-Baafskathedraal in Gent. Bezoekers kunnen het onderhoud vanachter een glazen pui volgen.

Beelden ontdekt farao Amenhoteb

Caïro, 17 maart. Aan de westelijke Nijloever bij de Egyptische tempelstad Luxor hebben archeologen twee grote beelden van rood graniet opgegraven. De beelden stonden in de tempel van farao Amenhotep III, die 3.400 jaar geleden regeerde. Het ene is zijn hoofd, het andere is een vier meter hoog beeld van Thot, god van de letterkunde. Amenhotep III, opa van Toetanchamon, was de machtigste farao van het Nieuwe Rijk (1550 - 1070 v.Chr.) (AP)