Kort nieuws Economie

Pensioenuitvoerder APG dagvaardt Bank of America

Door een onzer redacteuren

Amsterdam, 17 maart. De Nederlandse vermogensbeheerder APG stapt naar een Amerikaanse rechter om schadevergoeding te eisen vanwege beleggingen in Bank of America. APG schat de schade op 30 tot 91 miljoen dollar. APG stapt hiermee uit een lopende collectieve rechtszaak tegen Bank of America, waarin het pensioenfonds Zorg & Welzijn een leidende rol speelt. De claims vloeien voort uit de overname van zakenbank Merril Lynch op het hoogtepunt van de kredietcrisis eind 2008.

Bestuurders DSB beschuldigen DNB

Hilversum, 17 maart. Het voormalige bestuur van DSB Bank gaat aangifte doen tegen De Nederlandsche Bank (DNB). Dit heeft advocaat Frank ’t Hart van de DSB-bestuurders gisteren gezegd in het tv-programma NOVA. DNB heeft volgens hem gehandeld in strijd met de geheimhoudingsplicht toen in oktober de aanvraag van een noodregeling voor DSB aan de orde was. De aanvraag voor die noodregeling lekte naar de media. DSB-topman Dirk Scheringa ziet dat lek als oorzaak van het omvallen van zijn bank, omdat er vervolgens een run op de bank ontstond. (ANP)

NIBC haalt 750 mln op met hypotheken

Door onze financiële redactie

Amsterdam, 17 maart. De Haagse zakenbank NIBC heeft gisteren 750 miljoen euro opgehaald via het bundelen, opknippen en doorverkopen van Nederlandse hypotheken. Dat maakte de bank vanmorgen bekend. Het gaat om twee pakketten van hypotheken, een van 182,1 miljoen euro met een looptijd van twee jaar en een van 530,6 miljoen met een looptijd van vijf jaar. In de zogenoemde gesecuritiseerde obligatielening zitten hoogwaardige Nederlandse hypotheken. De twee pakketten kregen beide een triple-A waardering. De overige, lager gewaardeerde 37,3 miljoen euro aan securitisaties houdt NIBC op de eigen balans.

Pensioenakkoord bij British Airways

Door onze correspondent

Londen, 17 maart. De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways heeft gisteren overeenstemming bereikt met vakbonden over een hogere eigen bijdrage van de werknemers aan hun pensioenen. Het bedrijf, dat kampt met forse verliezen, worstelt met een pensioentekort van 3,7 miljard pond (4,1 miljard euro). Dit bemoeilijkte een voorgenomen fusie met het Spaanse Iberia. De vakbonden hebben gedreigd vanaf zaterdag te staken. De regering heeft de stakingsplannen veroordeeld.