Kort nieuws Economie

Hogere omzet voor modehuis Inditex

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 17 maart. Het Spaanse kledingconcern Inditex (onder andere met de merken Zara en Bershka) heeft in 2009 een omzet geboekt van ruim 11 miljard euro, een stijging van 7 procent ten opzichte van 2008. De winst steeg in het afgelopen jaar met 5 procent tot ruim 1,3 miljard euro. De groei komt niet alleen van de 343 winkels die het bedrijf vorig jaar wereldwijd opende. Volgens Inditex, dat vanmorgen zijn jaarcijfers rapporteerde, is de omzet in bestaande winkels gemiddeld gelijk gebleven, ondanks de recessie. In totaal had het concern aan het eind van het jaar 4.607 winkels in 74 landen.

ASN Bank boekt lagere winst

Den Haag, 17 maart. ASN Bank heeft vorig jaar ruim 41 procent minder winst geboekt vergeleken met het jaar ervoor. Het resultaat werd geraakt door de faillissementen van DSB Bank en Icesave. ASN moest een bijdrage van 11 miljoen euro leveren om spaarders bij deze banken schadeloos te stellen via het depositogarantiestelsel. De nettowinst van ASN kwam uit op 9,9 miljoen euro, vergeleken met 16,9 miljoen euro in 2008. Zonder eenmalige kosten zou de winst met 7 procent zijn gestegen, meldde de dochteronderneming van SNS Reaal. (ANP)

Bussenmaker VDL boekt winstdaling

Eindhoven, 17 maart. VDL, onder meer producent van bussen, heeft het jaar 2009 ondanks een slecht begin toch afgesloten met winst. Na belastingen bleef een resultaat over van 18 miljoen euro, tegen 54 miljoen euro een jaar eerder. Dat meldde het bedrijf gisteren. „Het resultaat is weliswaar fors lager, maar we zijn tevreden met het feit dat we uit de rode cijfers zijn gebleven”, aldus VDL. In het eerste kwartaal van 2009 schreef VDL voor het eerst sinds 1976 rode cijfers. (ANP)