Kort nieuws Buitenland

Nieuw geweld bij Nigeriaanse stad Jos eist 11 levens

Jos, 17 maart. Elf mensen, overwegend vrouwen en kinderen, zijn vanochtend vroeg gedood bij nieuwe gewelddadigheden in de omgeving van de Nigeriaanse stad Jos. Dat heeft de voorzitter van de districtsraad van het dorp Riyom gezegd op de staatsradio. De christelijke slachtoffers zouden zijn omgebracht door leden van de islamitische bevolkingsgroep de Fulani. Op 7 maart kwamen bij een aanval van Fulani en Hausa in de buurt van Jos naar schatting tweehonderd christenen om. In januari werden meer dan driehonderd Fulani en Hausa gedood door christenen. (AFP, Reuters)

ETA verdacht van doden Franse agent

Parijs, 17 maart. Een Franse politieman is gisteren bij Parijs gedood bij een schotenwisseling met vermoedelijke leden van de Baskische afscheidings- en terreurbeweging ETA. De agent (52) zat met collega’s in een patrouillewagen. Ze werden onder vuur genomen toen zij in Dammarie-les-Lys een auto aanhielden. Een verdachte werd aangehouden. De Spaanse premier Zapatero veroordeelde wat hij „een criminele daad van de ETA” noemde. (AFP, Reuters)

Mexico: 90 agenten vast om illegalen

Mexico-Stad, 17 maart. Tientallen politieagenten – onder wie het volledige politiekorps van een stad – worden in Mexico vastgehouden op verdenking van ontvoering van Midden-Amerikaanse illegalen. Burgemeester Alfredo Osorio van Tierra Blanca in de deelstaat Veracruz zei deze week dat de ongeveer negentig politieagenten die de kuststad telt, zijn opgepakt voor verhoor. De agenten zouden de illegalen hebben ontvoerd om hen af te persen. (AP)

Rebellen Jemen laten gijzelaars vrij

Sana’a, 17 maart. Shi’itische rebellen in het noorden van Jemen hebben vanochtend 178 regeringsmilitairen en burgers vrijgelaten die ze in de loop van de oorlog in het gebied hadden gevangengenomen, zo heeft een regeringsfunctionaris bekendgemaakt. De vrijlating is onderdeel van een staakt-het-vuren dat beide partijen vorige maand zijn overeengekomen. De regering klaagde gisteren dat de rebellen hun kant van de overeenkomst niet waren nagekomen. (Reuters, AP)

Thaise betogers bij woning premier

BANGKOK, 17 maart. In Thailand hebben vandaag duizenden betogers het huis van premier Abhisit Vejjajiva in Bangkok belaagd en besmeurd met ingezameld bloed. Er was niemand thuis. Enkele duizenden demonstranten verzamelden zich ook voor de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad om de internationale gemeenschap ervan te overtuigen dat de regering onwettig is. Het was de vierde dag van betogingen door aanhangers van de in 2006 door het leger afgezette premier Thaksin Shinawatra. (AP)

Beelden Mubarak in ziekenhuis

Kairo, 17 maart. Na toenemende zorgelijke speculaties over zijn gezondheidstoestand is de Egyptische president Mubarak gisteren voor het eerst sinds zijn galblaasoperatie in Duitsland, tien dagen geleden, op de Egyptische televisie verschenen. Op beelden die het Egyptische ministerie van Informatie vrijgaf zat Mubarak in het universiteitsziekenhuis van Heidelberg met artsen te praten. Volgens een regeringswoordvoerder zal hij tegen het einde van de week de natie toespreken. (AP)

Oekraïne wil geen lid NAVO worden

Kiev, 17 maart. De nieuwe regeringscoalitie in Oekraïne wil een wet invoeren die het onmogelijk maakt lid te worden van de NAVO. Onder de vorige regering streefde Oekraïne juist een NAVO-lidmaatschap na en kreeg het de toezegging dat het op termijn lid mag worden. (AP)

Lake hoofd Unicef

new york, 17 maart. VN-chef Ban Ki-moon heeft Anthony Lake (70), die Nationale Veiligheidsadviseur was onder president Clinton, benoemd tot directeur van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. (AP)