Is een dagcrème nou wel of niet goed voor je gezicht?

Tessa Voesenek heeft vriendinnen die co-schappen lopen. En die vertelden haar dat volgens hun dermatologiedocent „dag- en nachtcrèmes onzin zijn en zelfs slechter voor je huid dan niets doen”. Toch blijven Tessa en haar vriendinnen smeren. Houden ze zichzelf voor de gek?

Nee, zegt Kirsten van Duinen, arts-assistent bij dermatologie aan het UMC Groningen. „Of en welke crème je nodig hebt, hangt af van je huidtype. Heb je last van eczeem, dan kan een beschermende laag goed zijn.”

Ze wil niets algemeens zeggen over welke crèmes het beste voor je huid zijn, want „dat hangt echt van je huidtype af”. Ze raadt aan dit door een huidtherapeut te laten uitzoeken. Maar ook voor mensen met een ‘normale’ huid is crème volgens Van Duinen niet slecht. „In principe kan je huid zichzelf in conditie houden, maar tegen de invloed van wind en zon kan crème een hulpmiddel zijn.”

Ook Ron van Stormbroek, bioloog en manager van het Nationaal Huidcentrum, ziet smeren met crème wel degelijk als zinvol. Hij geeft toe dat de meningen erover verdeeld zijn. „De hele cosmeticawereld vindt natuurlijk dat het zin heeft en dermatologen zijn het er onderling niet over eens.” Volgens Van Stormbroek is vooral de uv-filter in een dagcrème van belang. Bescherming tegen de zon helpt huidveroudering tegen te gaan.

Verder vindt Van Stormbroek dat een ‘kwaliteitscrème’ in ieder geval antioxidanten als vitamine A en C zou moeten bevatten, evenals een bepaalde concentratie aan hyaluronzuur. „Hyaluronzuur kan water aan zich binden, en dat houdt de huid soepel en de vochtbalans op peil.”

Maar kan een huid dan zelf niet zijn vochtbalans op peil houden, zoals de dermatologen van Tessa’s vriendinnen beweren? Van Stormbroek: „Die dermatologen hebben wel gelijk, maar dan praten ze over een gezonde huid. Wie wat ouder is, of niet zo gezond leeft, is denk ik wel gebaat bij crème. Je huid is je grootste orgaan, die heeft toch dat stukje onderhoud nodig.”

Assistent-dermatoloog Van Duinen smeert zelf ook elke dag met crème. „En dat zou ik niet doen als ik dacht dat het onzin was.”

Janna Laeven

    • Janna Laeven