Internationaal kort

Mexico: 90 agenten gepakt op verdenking van ontvoeringen

Mexico-Stad. Tientallen politieagenten – onder wie het volledige politiekorps van een stad – zijn in Mexico opgepakt op verdenking van ontvoeringen en moord. Burgemeester Alfredo Osorio van de stad Tierra Blanca aan de Golf van Mexico zei dat ongeveer negentig politieagenten worden vastgehouden voor verhoor over de ontvoering van Centraal-Amerikaanse migranten. De agenten zouden de migranten hebben ontvoerd om hen af te persen. Migranten uit Midden-Amerika worden vaak beroofd of mishandeld door de politie en door drugsbendes, als ze op doorreis zijn in Mexico om uiteindelijk werk te zoeken in de Verenigde Staten. In de centraal gelegen staat Mexico hebben aanklagers de arrestatie bekendgemaakt van twee politieagenten en twee voormalige agenten op verdenking van moord. Openbaar aanklager Alberto Baz Baz zei dat de mannen het hadden gemunt op zakenmensen. Ze plukten hen van de straat, stalen hun creditcards en vermoordden ze. De wetteloosheid in Mexico neemt toe naarmate de drugsoorlog verhevigt. De afgelopen dagen zijn ruim honderd mensen omgekomen door drugsgerelateerd geweld. Bij de strijd tegen drugsbendes die de regering voert, zouden in drie jaar al meer dan 15.000 doden zijn gevallen. (AFP, Reuters, AP)

Nieuw geweld is klap voor dialoog Nigeria

Warri. Militanten in de Nigerdelta hebben twee autobommen laten ontploffen naast een overheidsgebouw in de oliestad Warri, waar gesprekken aan de gang waren over een amnestieregeling voor de militanten. De aanslag, die is opgeëist door de Beweging voor de Emancipatie van de Nigerdelta (MEND), is een grote tegenslag voor waarnemend president Goodluck Jonathan van Nigeria. Jonathan, die sinds een maand de ernstig zieke president Umaru Yar’Adua vervangt, heeft het vredesproces in de olierijke Nigerdelta tot prioriteit verheven. Duizenden militanten legden vorig jaar zomer hun wapens neer in ruil voor een amnestieaanbod van Yar’Adua, maar het vredesproces kwam stil te liggen nadat Yar’Adua in november ziek werd. „Ik roep de inwoners van de Nigerdelta en de grote bedrijven in de regio op om het vertrouwen in de regering te bewaren, want wij zijn vastbesloten om de programma’s voor amnestie nieuw leven in te blazen”, zei Jonathan. Buitenlandse oliefirma’s zien hun productie in de delta sinds de amnestieregeling weer toenemen, na jaren van afnemende productie als gevolg van het geweld van de militanten. De bedrijven vrezen dat hernieuwd geweld hun productie nu opnieuw zal doen afnemen. MEND dreigde maandag met meer geweld. (Reuters, AP, BBC)

Sri Lanka: proces Fonseka begonnen

Colombo. Voor een militaire rechtbank in Colombo is gisteren het proces begonnen tegen de Sri-Lankese ex-presidentskandidaat en ex-legerleider Sarath Fonseka wegens staatsondermijnend gedrag. Hij werd vorige maand gearresteerd op beschuldiging van het feit dat hij campagne had gevoerd terwijl hij nog militair was. Ook zou hij fraude hebben gepleegd bij de aankoop van legermaterieel. Het proces vindt plaats achter gesloten deuren, zonder dat de precieze aanklacht is bekendgemaakt. Fonseka’s medestanders denken dat president Rajapaksa zijn rivaal uit de weg wil ruimen voor de parlementsverkiezingen op 8 april. (AP, Reuters)

Prominente dissident Vietnam vrijgelaten

Saigon. Een van de prominentste mensenrechtenactivisten van Vietnam is vrijgelaten, vijf jaar voor het einde van zijn celstraf. Nguyen Van Ly (63) heeft in 2009 twee beroertes gehad, die hem deels verlamd hebben. Westerse regeringen hadden bij de Vietnamese regering aangedrongen op zijn vrijlating. De rooms-katholieke priester Ly was een van de oprichters van Blok 8406 in 2006, een beweging die zich inzet voor democratie. Hij werd een jaar later veroordeeld tot acht jaar cel wegens het verspreiden van propaganda tegen de regering. Zijn proces haalde het nieuws omdat hij probeerde een gedicht voor te lezen, waarin de autoriteiten van Vietnam worden bekritiseerd. De politie snoerde hem de mond. Sinds 1977 heeft Ly meer dan vijftien jaar in de cel gezeten. (BBC)