Familie achter De Telegraaf belegt in NRC Handelsblad

De familie Van Puijenbroek, met ruim 30 procent de grootste aandeelhouder van de Telegraaf Media Groep (TMG), is sinds kort medeeigenaar van NRC Media, uitgever van NRC Handelsblad en nrc.next.

Via hun investeringsmaatschappij EMVP hebben de Van Puijenbroeks 5 miljoen euro geïnvesteerd in private-equityfonds Egeria III, dat sinds afgelopen vrijdag voor 80 procent eigenaar is van NRC Media. Televisiezender Het Gesprek kocht de overige 20 procent.

De deelnemers in de fondsen van Egeria worden door de betrokkenen geheim gehouden. De deelname van Van Puijenbroek in Egeria blijkt niettemin uit een opgave in het eigen jaarverslag van de NV Exploitatie Maatschappij Van Puijenbroek. In 2008 zegde de familie de minimale inleg van 5 miljoen euro toe, waarbij een kleine ton werd aanbetaald.

Het aandeel van Van Puijenbroek, ooit rijk geworden in de Brabantse textielindustrie, is opmerkelijk, omdat het Telegraaf- concern er vorig jaar niet in slaagde NRC Media over te nemen. In de aanloop naar de veiling van NRC Media, vorig najaar, bracht TMG nog wel een indicatief bod uit. Dat werd door de verkoper, De Persgroep Nederland (voorheen PCM Uitgevers), als te laag bestempeld. De Persgroep nam PCM vorig jaar over en besloot NRC door te verkopen.

Tot de overige investeerders in Egeria III behoren onder anderen de familie Visser van Egeria-baas Peter Visser en welvarende klanten van Van Lanschot Bankiers, die bij elkaar 100 miljoen hebben bijgedragen. Overige deelnemers zijn Nederlandse pensioenfondsen, waaronder die van Ahold en Unilever, en enkele buitenlandse beleggingsfondsen.

De familie Brenninkmeijer, in 1996 oprichter van Egeria, doet niet mee aan Egeria III. Dat liet de C&A-familie in december al weten in een ingezonden brief aan deze krant. De Brenninkmeijers hebben zich sinds 2008 losgeweekt van Egeria en zijn met Bregal Investments hun eigen weg gegaan. Het belang van Egeria in Ahrend (kantoormeubilair) is eind vorig jaar door Bregal overgenomen.

Egeria: pagina 13

    • Philip de Witt Wijnen
    • Menno Tamminga