Erfenis van Jackson is nog lang niet op

De erven van Michael Jackson verkopen het recht om zijn werk uit te brengen. De 200 miljoen dollar is nodig om Jacksons schulden te delgen.

Michael Jackson haalt opnieuw de boeken. Vorig jaar was hij de bestverkopende artiest in Amerika met ruim 8,2 miljoen platen en nu staat ook het grootste platencontract op zijn naam. Sony Music Entertainment gaat nieuw materiaal van de zanger uitbrengen en betaalt de erven – de familie van Jackson – volgens The Wall Street Journal daarvoor ten minste 200 miljoen dollar (145 miljoen euro).

Platenlabel Sony, dat al dertig jaar de muziek van Michael Jackson uitgeeft en sinds zijn dood wereldwijd ongeveer 31 miljoen albums verkocht, komt naar verwachting in november dit jaar met een album met daarop niet eerder uitgebrachte opnames. Het album maakt deel uit van de tien Jackson-projecten die Sony tot 2017 heeft gepland, meldt de BBC. Het contract omvat ook, met terugwerkende kracht, de This is it-film en heruitgaven van de albums Off the Wall en Bad. Waarschijnlijk komt er ook een dvd uit met alle muziekclips van de zanger.

Rob Stringer, directeur van platenlabel Columbia (een dochter van Sony), noemt Michael Jackson een belangrijk lid van de „Sony music family”. Jackson beheerde samen met Sony zijn rechten op de Beatles-songs. „We willen de nalatenschap van Michael zo goed mogelijk beschermen en we zijn erg verheugd dat we in de nabije toekomst zijn muziek kunnen blijven delen met de wereld.”

Opvallend aan het contract is dat er gebroken wordt met de trend van de zogenoemde ‘360° deals’ die Robbie Williams in 2002 inzette. In deze contracten brengt een maatschappij niet alleen de cd van een artiest uit, maar neemt zij ook het management, de rechten, de merchandising en de boekingen voor haar rekening. Na de 125 miljoen euro die EMI aan Williams betaalde, hebben veel sterren, onder wie Madonna en Shakira, vergelijkbare deals gesloten.

De erven van Michael Jackson, vertegenwoordigd door advocaat John Branca, hebben alleen de rechten op opnames verkocht, de auteursrechten behouden zijzelf. Die rechten gaan ook nog geld opleveren.

De vraag is of de Jackson-erven winst gaan maken nu ze 200 miljoen dollar rijker zijn. Want Michael Jackson gaf naar schatting twintig tot dertig miljoen dollar meer uit dan er jaarlijks binnenkwam. Volgens The Wall Street Journal bedraagt de schuld van de zanger zo’n 500 miljoen dollar. Niet voor niets maakte hij zich vlak voor zijn dood op voor een concertreeks – waarvoor al achthonderdduizend kaarten waren verkocht. In dat geval is de deal met Sony een noodzakelijke stap voor de familie.

Daar staan de bezittingen van Michael Jackson tegenover. Die zouden meer dan 1 miljard waard zijn, aldus The Wall Street Journal. De twee grootste zijn het 2.600 hectare grote landgoed Neverland, net buiten Santa Barbara, en een aandeel op de rechten van 251 Beatles-songs.

De erfgenamen kunnen, tenzij anders vermeld in zijn testament, doen wat ze willen met de erfenis. En dat geldt ook voor nog niet eerder uitgebracht materiaal.

Hoewel Bernt Hugenholtz, hoogleraar Informatierecht en recht van de intellectuele eigendom aan de Universiteit van Amsterdam, het contract en het testament in kwestie niet kent, weet hij wel dat verboden in testamenten bij muzikanten zelden voorkomen. „Romanschrijvers daarentegen zetten vaker in hun testament dat onvoltooid werk na hun dood niet mag worden uitgebracht. Schrijvers werken langer aan een boek dan een muzikant aan een song. De kans dat er iets onvoltooids blijft liggen, is groter.”

Dat familieleden van muzikanten en auteurs de rechten verkopen, noemt Hugenholtz heel normaal. „Wat moeten ze er anders mee? De rechten van de Beatles zijn al meerdere malen doorverkocht.”

    • Lineke Nieber
    • Marleen Luijt