Een man die niet te erg uit zijn mond stinkt

Eens in de zoveel jaar verschijnt er een Amerikaans zelfhulpboek voor vrouwen met liefdesproblemen. Die boeken worden altijd bestsellers, al dekt de titel meestal de gehele inhoud en hoef je zo’n boek dus eigenlijk niet aan te schaffen.

He’s Just Not That Into You ging erover dat een man je stom vindt als hij je nooit terugbelt. Men Are From Mars, Women Are From Venus ging erover dat mannen en vrouwen van twee verschillende planeten komen. En dat dat onhandig is.

De nieuwe hype is Marry Him: The Case For Settling for Mr. Good Enough van Lori Gottlieb. Ook van dit boek zegt de titel alles: je moet niet op zoek naar de perfecte man, maar gewoon naar een man die niet te erg uit zijn mond stinkt en met enige regelmaat de vuilnis buiten wil zetten.

Toch is het boek aardig om te lezen, omdat het een goed beeld geeft van single vrouwen. Gottlieb noemt ze ‘wanhopig maar kieskeurig’.

De vrouwen die Gottlieb interviewt, verzinnen de meest excentrieke redenen om mannen af te wijzen. Een kleine greep: ‘Hij had lange neusharen.’ ‘Hij gebruikte zelfbedachte woorden, zoals fabulosa.’ ‘Hij heeft Casablanca niet gezien.’ ‘Hij bestelde kraanwater bij het eten.’ ‘Hij geeft muziekles aan peuters.’ ‘Hij heeft me een aromatherapiekaars gegeven waarvan het lontje al een keer was gebruikt.’ En: ‘Zijn favoriete film is You’ve Got Mail.’

Nu zou ik, als gelukkige in de liefde, makkelijk kunnen roepen dat die vrouwen niet zo moeten zeuren. Maar toen ik die redenen nog eens nalas, moest ik constateren dat ik ook niet voor een man zou kunnen gaan die You’ve Got Mail als lievelingsfilm heeft. Terwijl het een van mijn eigen lievelingsfilms is. En ergens, op een me-Tarzan-you-Jane-niveau, begrijp ik de vrouw wel die de peutermuziekleraar afwees. Om nog maar te zwijgen van die tweedehands kaars.

Zelf kleppert Gottlieb stad en land af om een goed-genoeg-man te vinden, en hoewel haar eisenlijst steeds korter wordt – ze gaat zelfs daten met een man die altijd een vlinderstrikje draagt – vindt ze geen geliefde. Ook de adviezen van deskundigen helpen haar niet. Al moet ik zeggen dat ik die deskundigen nogal vreemd gekozen vind, zoals een verbitterde, alleenstaande koppelaarster en een rabbijn die alsmaar beweert dat kleine mannen leuk zijn ‘omdat Danny deVito ook heel leuk is’.

Eén ding weet ik zeker na het lezen van dit boek: daten is oorlog.

    • Aaf Brandt Corstius