Een boek dat je leert kijken en wellicht fotograferen

boekomslag Door de lens van professionele fotografen door Lise Lotte ten Voorde

fotoboek

Door de lens van professionele fotografen

Lise Lotte ten Voorde, uitg. Easy computing, € 29.95 ****

Dit is een fotoboek over fotografen. In vijftien interviews komen Nederlandse en Vlaamse fotografen aan het woord over hun ‘professionele afwegingen en persoonlijke drijfveren’.

Voor wie is dit boek, kun je je afvragen. Alle fotografen geven een ‘gouden tip voor beginners’ naast vele adviezen en suggesties. Maar vaktaal of onbegrijpelijke creatieve abstracties blijven volledig achterwege, waardoor het boek interessant is voor iedereen die geïnteresseerd is in een kunstzinnig werkproces.

Fotografie is inleving: je drie weken laten opsluiten, zoals Ad van Denderen, om te weten hoe het voelt om vast te zitten. Fotografie is deel worden van of ‘in het onderwerp gaan zitten’, zoals Martijn van de Griendt dat noemt.

Fotografie is ook een zoektocht naar het verhaal dat je wilt vertellen, zoals bij Chris de Bode. Een eeuwige strijd met jezelf (Reyer Boxem) een altijd frisse blik (Filip Claus), macht (Layla Aerts) en humor (Merlin Daleman). Lieve Blancquaert omschrijft het mooi: ‘Fotografie is de brug tussen brein en beeld.’ Voor haarzelf nog steeds een dagelijkse strijd.

Je bent zo goed als je laatste foto: het is een cliché van wereldformaat, maar het geeft wel het nulpunt aan waar iedere foto weer mee begint. Uit geen van de verhalen spreekt een routine, elke foto opnieuw is het gevolg van een geprikkelde nieuwsgierigheid die zich in een ingewikkeld ontwerpproces ontvouwt tot een eindproduct.

‘Blijf altijd bij jezelf’ is een les die veel fotografen zeggen te hebben geleerd. Met de hele wereld als je werkterrein en grille opdrachtgevers is het immers heel moeilijk je eigen blik niet te verliezen.

Dit boek, dat ook nog eens prachtig is vormgegeven, leert iedereen kijken. Naar details en lagen, verhalen en omstandigheden. Van al die foto’s die alleen maar op dat ene moment de wereld tonen zoals de fotograaf ’m bedoeld heeft.

Viola Lindner

    • Viola Lindner