Economie kort

Controleur DNB laakt optimisme van pensioenfondsen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Pensioenfondsen met een tekort proberen massaal uit de crisis te komen met ongemeen optimistische of zelfs te optimistische verwachtingen over hun toekomstige beleggingsrendementen. Dat blijkt uit een brief van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) aan de besturen van de ruim 600 pensioenfondsen waaruit de NOS citeert. Optimistische rendementsverwachtingen leiden tot meer risico’s in de beleggingen en een grotere kans op tegenvallers, schrijft De Nederlandsche Bank. Door de financiële crisis van eind 2008 en de verdere koersval van aandelen begin 2009 kwamen ongeveer 340 pensioenfondsen in problemen. Sindsdien is sprake van herstel. De Nederlandsche Bank constateerde vorig jaar aanzienlijke tekortkomingen in de strategie van het beleggingsbeleid, in de uitvoering daarvan en in het risicobeheer. Uit de brief blijkt dat 46 pensioenfondsen met financiële problemen vorig jaar hogere verwachte rendementen opvoerden dan is toegestaan door het ministerie van Sociale Zaken, om uit de problemen te komen.

Onderhandelingen over schoonmaak-cao

DEN BOSCH. De werkgevers in de schoonmaaksector hebben de vakbonden uitgenodigd weer te gaan onderhandelen over een nieuwe cao. De Ondernemersorganisatie Schoonmaak en Bedrijfsdiensten (OSB) wil „een uiterste poging doen” om de onderhandelingen weer op gang te krijgen. De cao-onderhandelingen in de schoonmaakbranche zitten al maanden vast en schoonmakers voeren al weken actie op diverse plaatsen in het land. Zij eisen een betere betaling, een goede reiskostenvergoeding en betere opleidingsmogelijkheden. FNV Bondgenoten is „altijd bereid” aan tafel te gaan, zei vakbondsbestuurder Ron Meyer, die gisteren op het station in Utrecht was, waar schoonmakers een zitactie begonnen. Maar de werkgevers moeten wel iets te bieden hebben, voegt hij eraan toe. De vakbond heeft zelf, als opdrachtgever voor schoonmaakwerk op de eigen kantoren, inmiddels het goede voorbeeld gegeven. De schoonmakers op de kantoren van de bond krijgen met terugwerkende kracht tot januari van dit jaar een loonsverhoging van 3 procent, een reiskostenvergoeding en meer opleidingsmogelijkheden. (ANP)

Shell gaat opnieuw banen schrappen

LONDEN. Shell schrapt voor de tweede keer in korte tijd duizend banen. Klappen vallen vooral bij ‘downstream’ (verkoop en raffinage) en in de kantoren. Dat bleek gisteren bij een toelichting op de strategie van de oliemaatschappij onder leiding van bestuursvoorzitter Peter Voser. Het olie- en gasconcern heeft wereldwijd circa 101.000 mensen in dienst. Shell kondigde bij de presentatie van de jaarcijfers begin februari ook al een reductie aan van duizend banen. Die ingreep trof ook vooral ‘downstream’. Dit onderdeel werd vorig jaar flink geraakt door overcapaciteit als gevolg van de wereldwijde recessie. Kort na zijn aantreden als bestuursvoorzitter vorig jaar zomer kondigde Voser het ontslag aan van vijfduizend werknemers, onder wie circa achthonderd in Nederland. Voser vindt dat Shell de afgelopen jaren te log was en vooral te veel naar binnen was gekeerd. Hij herhaalde dinsdag dat hij een „meer competitieve prestatie” wil zien in de komende jaren. (ANP)

Honderd miljoen betalingen via iDeal

AMSTERDAM. Ergens deze maand is de honderdmiljoenste betaling via iDeal, het betalingssysteem voor aankopen op internet, gedaan. Dat meldde Currence, de organisatie achter iDeal, gisteren. Het systeem bestaat sinds oktober 2005 en is sindsdien bezig aan een gestage opmars. In die tijd is voor ongeveer 7,5 miljard euro verrekend met iDeal, waarvan 3,5 miljard euro in het afgelopen jaar. Het ging daarbij om ongeveer 45 miljoen transacties. Ter vergelijking; in 2006 liepen ongeveer vijf miljoen betaling via iDeal. (ANP)