De onderzoeker

Heleen Westland (30)

Studie: hbo-verpleegkunde, Christelijke Hogeschool Ede (1997-2002) en verplegingswetenschap, Universiteit Utrecht (2006-2009) Werk: verplegingswetenschapper, Universitair Medisch Centrum UtrechtWoon-werk: 15 minuten per fietsBrutomaandsalaris: 2.850 euro voor 32 uur per week

Wat doet een verplegingswetenschapper?

„Wetenschappelijke inzichten op het gebied van de verpleegkunde vertalen naar de praktijk. Ik werk voor de afdelingen cardiologie en hartbewaking van het UMC Utrecht. De patiënten op deze afdelingen worden door verpleegkundigen begeleid om gezonder te gaan leven, onder andere door meer te bewegen en te stoppen met roken. Als verplegingswetenschapper doe ik die begeleiding niet zelf, maar ondersteun ik de verpleegkundigen. Ik volg het onderzoek en kijk hoe de patiëntenbegeleiding beter en effectiever kan.”

En?

„Uit onderzoek blijkt dat leefstijladviezen meer effect hebben als de patiënt echt gemotiveerd is. Mensen stoppen niet zo snel met roken als het van de dokter moet. Daarom werken we nu aan een nieuwe opzet van de begeleiding voor hart- en longpatiënten. Het gaat om een traject waarbij de patiënt veel meer zelf bepaalt wanneer en op welke manier hij zijn leefstijl gaat veranderen. Vanouds kregen patiënten een aantal standaardadviezen. Wij willen naar een aanpak waarbij de patiënt een voorlichtingsmodule over stoppen met roken gaat volgen op het moment dat hij daar ook echt aan toe is.”

Is dat niet erg vrijblijvend?

„Nee, want patiënten worden in de nieuwe opzet persoonlijk begeleid. Het idee is om samen met de patiënt een programma op te stellen dat aansluit op zijn motivatie en daarnaast medisch verantwoord is.”

    • Tobias Reijngoud