Bolkestein boos over poëzieprijs

VVD-coryfee Frits Bolkestein kritiseert de keuze voor Alfred Schaffer als winnaar van de Ida Gerhardt Poëzieprijs. Volgens hem had dichteres Hester Knibbe moeten winnen, omdat zij beter voldeed aan de criteria. Hij is om die reden vorige maand uit de jury gestapt, waarvan hij voorzitter was. De Ida Gerhardt Poëzie prijs is voor de beste bundel van de laatste twee jaar. De winnaar ontvangt 2.500 euro.

Thomas Vaessens, hoogleraar moderne letterkunde, en dichteres Ester Naomi Perquin bleven in de jury. Vaessens betreurt dat Bolkestein na de uitreiking van de prijs, die vorige week vrijdag plaatsvond, alsnog uit de school klapt over het meningsverschil. „Ik vind het buitengewoon pijnlijk dat er nu een naam wordt genoemd van een dichter die niet gewonnen heeft. Dat neem ik de heer Bolkestein zeer kwalijk.”

Hij zegt zelf ook aangeboden te hebben om uit te jury te stappen, maar uiteindelijk was het logischer dat Bolkestein eruit stapte, omdat „ik dichter bij de mening van Perquin zat”. „Zijn vertrek ging in goed overleg.” Op het meningsverschil zelf over de keuze van de winnaar wil hij niet ingaan. „Dan zou ik hetzelfde doen als de heer Bolkestein.”

Bolkestein vindt dat de overige juryleden zich niet hebben gehouden aan de criteria van de prijs, dat de bundels „worden beoordeeld in de geest van het werk van Ida Gerhardt” en dat inhoud en vorm met elkaar in balans zijn.

De dichtbundel waarmee Schaffer won, Kooi (2008), heeft volgens Bolkestein „bitter weinig te maken” met het werk van Ida Gerhardt. De bundel bevat onder meer twaalf prozastukken terwijl Gerhardt een strakke versvorm aanhield. Ook schrijft Schaffer over het privéleven, waar Gerhardt „nu juist terughoudend over was”, aldus Bolkestein. „De verlening van deze prijs aan Alfred Schaffer is een aanfluiting.”

Opinieartikel Bolkestein: pag. 7