Wetenschap kort

DNA gewonnen uit eierschaal van uitgestorven vogel

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het is mogelijk om DNA te winnen uit eierschalen van uitgestorven vogels. Onderzoekers haalden DNA uit gefossiliseerde stukjes eierschaal van onder meer de olifantsvogel Aepyornis. Het ontkalkingsmiddel dat tot nog toe is toegepast om DNA uit eierschalen te isoleren, spoelt een groot deel van het oorspronkelijke DNA weg, zo schrijven onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B. Het DNA dat de universiteit van Perth met een alternatieve methode isoleerde, komt waarschijnlijk in de schalen terecht doordat cellen in de moedervogel bij het maken van het ei loskomen. De fossielen zijn tussen 400 en 19.000 jaar oud.

Bedelende musjes worden sneller ziek

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Een jong musje bedelt niet de hele dag om eten, en daar is een goede reden voor. Bedelen is namelijk slecht voor het afweersysteem van de huismus. Dat demonstreerde een Spaanse bioloog vorige week in het blad Proceedings of the Royal Society B. Er moet een nadeel zitten aan het bedelen van jonge vogeltjes, redeneerde Gregorio Moreno-Rueda. Als het de kuikens alleen maar eten zou opleveren, zouden ze er de hele dag mee doorgaan. Van eksters en kanaries is bekend dat ze trager groeien als ze veel bedelen. Maar bij veel andere vogels, waaronder mussen, is dat niet zo. Moreno-Rueda laat nu zien dat het bedelen wel degelijk energie kost, maar dat dat zijn weerslag heeft op het immuunsysteem.

De kleinste computer van Nederland

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Een groep onderzoekers heeft van NWO 110 miljoen euro gekregen om de kleinste supercomputer van Nederland te bouwen. Het rekenvermogen van de nieuwe computer moet dat van de krachtigste supercomputers evenaren – en toch op een zolderkamer thuis passen. Omdat deze supercomputer ook minder stroom verbruikt, is hij Little Green Machine gedoopt.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het bericht De kleinste computer van Nederland (16 maart, pagina 11) wordt gesproken van een bedrag van 110 miljoen euro voor de ontwikkeling van een supercomputer. Dat moet 110.000 euro zijn.