Vertrek Shell-directeur kost 5,5 mln

Het Britse energieconcern Shell heeft zijn vertrokken Amerikaanse directeur Linda Cook vorig jaar op basis van de Nederlandse kantonrechtersformule bijna 5,5 miljoen euro gouden handdruk betaald.

Dat blijkt uit het jaarverslag dat Shell, een Brits bedrijf met hoofdkantoor in Den Haag, vanochtend heeft gepubliceerd. Uit het verslag blijkt tevens dat scheidend directievoorzitter Jeroen van der Veer vorig jaar bij zijn pensionering een extra bijdrage van 843.000 euro heeft gekregen als compensatie voor een tussentijdse wijziging in de pensioenregeling van Nederlandse Shell-werknemers. Doordat Van der Veer in 2007 besloot om zijn lopende contract met nog een jaar te verlengen tot medio 2009 werd hij benadeeld door een daaropvolgende wijziging van de Nederlandse Shell pensioenregeling, schrijven de commissarissen van Shell in een motivering van de extra bijdrage. Van der Veer ging medio vorig jaar als directievoorzitter met pensioen en stapte over naar de raad van commissarissen. Over zijn laatste half jaar als directievoorzitter kreeg hij een contante bonus van 1,65 miljoen euro.

Directeur Linda Cook kondigde per 1 juni 2009 haar vertrek aan, vlak voor de inkomende directievoorzitter Peter Voser een reorganisatie bekendmaakte die ‘haar’ divisie ging splitsen. Zij was in dienst van een Amerikaanse Shell-vennootschap met een arbeidscontract waarop de Nederlandse wetgeving van toepassing was. Zij werd doorbetaald tot 31 december 2009 tegen een jaarsalaris van ruim 1 miljoen euro en kreeg een bonus van ruim 1,1 miljoen euro.

De nieuwe directievoorzitter Voser krijgt een jaarsalaris van 1,5 miljoen euro, exact het bedrag dat Van der Veer in 2004 kreeg toen hij eerste man werd na de fusie van Koninklijke Olie en Shell.

    • Menno Tamminga