Vakbondsleden stemmen in met reorganisatie en cao TNT

Een grote meerderheid van de vakbondsleden bij TNT heeft ingestemd met het akkoord voor een nieuwe cao en een sociaal plan. Dit hebben de bonden gisteren bekendgemaakt. De nieuwe cao loopt tot 1 januari 2012 en voorziet in een loonsstijging van 0,7 procent voor al het Nederlandse personeel van TNT per 1 januari van dit jaar. TNT Post heeft 23.000 werknemers; TNT Express, het hoofdkantoor en kleinere afdelingen nog eens 8.000.

Het belangrijkste punt in het akkoord, dat de onderhandelaars van de bonden in februari bereikten met de directie van TNT, is een grote reorganisatie bij TNT Post. Naar schatting 11.000 van de 23.000 personeelsleden van het postbedrijf zullen de komende jaren hun baan verliezen. Bonden en bedrijf onderhandelden al bijna drie jaar jaar over een akkoord; een eerste versie werd een jaar geleden door de vakbondsleden afgewezen.

De directie van TNT reageerde vandaag opgelucht. „Gelukkig komt er nu een einde aan de onzekerheid”, aldus een woordvoerder van TNT. Ook de vakbonden zijn tevreden met het eindresultaat, al moet volgens bestuurder Peter Wiechmann van AbvaKabo FNV „het echte werk nog beginnen”. De vakbonden willen dat zo min mogelijk werknemers hun baan verliezen. „We zullen de reorganisaties kritisch volgen.”

TNT wil nog niet zeggen hoeveel gedwongen ontslagen er zullen vallen. De afgelopen jaren verlieten al rond de 5.000 werknemers het bedrijf. Via het zogenoemde Mobility Centre van TNT konden ze op een enkeling na allemaal een nieuwe baan vinden.

De noodzaak van een reorganisatie bij TNT is het gevolg van de krimpende postmarkt (substitutie door e-mail en andere elektronische middelen) en toegenomen concurrentie. TNT Post wil toe naar een organisatie met voornamelijk parttimers. Een deel van de postbodes is nu al parttime in dienst en wordt ‘postbezorgers’ genoemd. Voor hen geldt de nu goedgekeurde cao niet.