Uitslag R'dam vertraagd

De Rotterdamse gemeenteraad beslist niet vandaag, maar pas overmorgen over de rechtmatigheid van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart. De commissie tot onderzoek van de geloofsbrieven zegt meer tijd nodig te hebben om tot „een zorgvuldig oordeel” te komen.

Naar verwachting brengt de raadscommissie morgenmiddag haar advies uit, twee dagen later dan gepland. Volgens voorzitter Remco Oosterhoff (CU/SGP) heeft de vertraging niets te maken met verdeeldheid binnen zijn commissie. „Het is puur tijdgebrek. Tot afgelopen weekend hebben we nog meldingen binnengekregen.”

Uit de hertelling van afgelopen donderdag kwam de PvdA (28,9 procent) opnieuw als de grootste partij uit de bus, op de voet gevolgd door Leefbaar Rotterdam (28,6 procent). Het verschil bedraagt 754 stemmen. Leefbaar drong eerder aan op herstemming in kiesdistricten waar relatief veel onregelmatigheden zijn geconstateerd.

Rotterdam leek vóór donderdag een beslissing te moeten nemen, omdat de stad op 18 maart wordt uitgebreid met Rozenburg. Van het ministerie van Binnenlandse Zaken kreeg de commissie gisteren echter te horen dat van een deadline geen sprake is. „Het is juridisch mogelijk om de installatie van de raad uit te stellen”, aldus Oosterhoff. De installatie staat nu komende vrijdag op de agenda.