Twijfel aan wilde rit met Toyota

Een vreselijk avontuur maakte de 61-jarige Amerikaan James Sikes vorige week mee. Hij was onderweg met zijn Toyota Prius op de snelweg bij San Diego, toen de auto opeens uit zichzelf harder ging rijden. Er was geen houden aan voor Sikes. Hij trapte op de rem, maar de Toyota bleef versnellen tot hij zo’n 150 kilometer per uur reed.

Uiteindelijk kreeg Sikes het voertuig tot stilstand door de motor uit te zetten en aan de handrem te trekken, een tip die hij kreeg via alarmnummer 911. De verkeerspolitie hielp hem af te remmen door bumper aan bumper te gaan rijden. Sikes kwam met de schrik vrij.

Maar in plaats van het zoveelste slachtoffer te zijn van een Toyota met een eigen wil, lijkt Sikes zijn verhaal verzonnen te hebben. De Japanse autofabrikant liet gisteren weten dat het „zeer onwaarschijnlijk” is dat de Prius van Sikes op hol is geslagen. Uit technisch onderzoek zou blijken dat het verhaal van Sikes „inconsistent” is.

De autofabrikant heeft sinds begin dit jaar grote problemen. Verschillende modellen kampen met technische mankementen, waardoor het bedrijf wereldwijd meer dan 8 miljoen auto’s heeft moeten terugroepen. Zo zijn er problemen met het gaspedaal, dat kan blijven steken. Maar ook zijn er klachten dat sommige modellen uit zichzelf harder zouden gaan rijden.