Turken slaan met Hiddink nieuwe weg in

Twintig jaar nadat hij voortijdig werd ontslagen bij Fenerbahçe werd Guus Hiddink gistermiddag onder grote belangstelling van de media gepresenteerd als bondscoach van Turkije. De Turken hadden de 63-jarige succestrainer met een privéjet naar Istanbul gevlogen. Daar werd hij als een wereldleider ontvangen.

Hiddink heeft een contract tot en met het Europees kampioenschap in 2012 ondertekend. Officieel begint begin hij in augustus aan de klus. Hij is de eerste niet-Turkse bondscoach. Momenteel staat Hiddink nog onder contract bij de Russische voetbalbond. Vorige week liet hij de kans liggen als bondscoach van Ivoorkust aan zijn vierde WK te beginnen. Hiddink kondigde aan met Turkije aanvallend en avontuurlijk voetbal te gaan spelen, dat past bij de aard van het volk. Maar hij wil ook zoeken naar evenwicht tussen aanval en verdediging.

Hiddink begint met Turkije in september aan de EK-kwalificatiestrijd. De Turken zijn in groep A ingedeeld met Duitsland, Oostenrijk, België, Kazachstan en Azerbeidzjan. Voorzitter Mahmut Özgener van de Turkse voetbalbond sprak trotse woorden tot Hiddink. „Met zijn komst is een nieuw tijdperk aangebroken. We hebben een grenzeloos vertrouwen in Guus Hiddink. We gaan werken aan stabiliteit en aan nieuwe successen.”

Hiddink gaf aan zich volledig op de Turkse nationale ploeg te gaan richten. „Dat is ook de reden dat ik geen andere baan aanneem voor het WK in Zuid-Afrika”, hield hij zijn Turkse gehoor voor. De Achterhoeker gaf aan dat de toekomst van het Turkse voetbal er goed uitziet, hoewel de nationale ploeg zich niet voor het WK wist te kwalificeren. „Kwalificatie voor de Europees kampioenschap in 2012 is het doel.”