Sport kort

Aanklager begint een vooronderzoek naar elleboogstoot Afellay

ZEIST. De aanklager betaald voetbal is gisteren een vooronderzoek begonnen naar de incidenten tussen PSV’er Ibrahim Afellay en Ajacied Eyong Enoh in de eredivisiewedstrijd van zondag. Ajax won dat duel met 4-1 van PSV. Op televisiebeelden was in ieder geval te zien dat Afellay zijn opponent een elleboogstoot gaf. Scheidsrechter Kevin Blom zag het incident niet. De aanklager heeft besloten de beelden te bekijken. Hij heeft Afellay en Enoh verzocht om voor vandaag 12.00 uur vragen te beantwoorden. Mogelijk volgt dan een schikkingsvoorstel. (ANP)

André Ooijer bij PSV voorlopig uit roulatie

EINDHOVEN. André Ooijer speelt de komende weken niet voor PSV. Onderzoek wees gisteren uit dat de verdediger een gescheurde spier heeft opgelopen. Ooijer, die eind vorige week op de training geblesseerd raakte, miste het afgelopen weekeinde daardoor al de topwedstrijd tegen Ajax. Ooijer gaat op korte termijn naar Servië. Eerder stuurde PSV ook al Danko Lazovic en Stanislav Manolev voor een speciale behandeling naar dat land. De twee herstelden snel. Ooijer wordt op de reis vergezeld door Jagos Vukovic. De verdediger heeft wat last van spierpijn en wordt uit voorzorg in zijn geboorteland onder handen genomen. (ANP)

Medaille Spelen 1896 gestolen uit museum

TOKIO. De medaille die de Duitse turner Hermann Weingartner in Athene bij de eerste editie van de moderne Olympische Spelen in 1896 won, is afgelopen weekeinde gestolen uit een sportmuseum in Tokio. Dat is gisteren in Japan bekendgemaakt. Weingartner won het in zilver gegoten kleinood aan de rekstok. Zijn familie schonk de medaille aan de Japanse turner Yukio Endo, die in 1964 de meerkamp won tijdens de Spelen van Tokio. De plak, met een gewicht van 68 gram, lag in een glazen bak in het sportmuseum van het Nationaal Stadion in Tokio en was niet met camera’s beveiligd. (ANP)

Etappezege Ignatiev in Tirreno-Adriatico

MACERATA. Michail Ignatiev heeft gisteren de zesde etappe van de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico gewonnen. De 24-jarige Rus uit de Katoesja-ploeg hield aan het einde van de korte rit over 134 kilometer tussen Montecosaro en Macerata de klassementstoppers net van zich af. Op enkele seconden kwam de Italiaan Stefano Garzelli als tweede over de streep. Robert Gesink finishte als vierde. De Italiaan Michele Scarponi, zesde in de etappe, hield de leiderstrui in bezit. Garzelli naderde hem tot op 2 seconden. Gesink staat vijfde op 27 tellen. Vandaag wordt de Tirreno-Adriatico afgesloten. (ANP)

Vanoc steunt familie van Koemaritasjvili

VANCOUVER. Na de financiële hulp die de internationale rodelfederatie FIL meteen al heeft geboden, krijgt de familie van de verongelukte rodelaar Nodar Koemaritasjvili nu ook ondersteuning van de organisatie van de Olympische Spelen van Vancouver. ‘Vanoc’ zal de nabestaanden van de Georgiër een aanzienlijk bedrag uitkeren uit een privé-verzekering. De hoogte ervan is niet bekendgemaakt. Volgens de Canadese krant Vancouver Sun had Vanoc de verplichte verzekering tegen ziektekosten voor alle olympische deelnemers uitgebreid met een schade-uitkering in geval van overlijden of blijvende invaliditeit. Het geld zal worden overgemaakt op een speciale rekening die de FIL voor de familie van Koemaritasjvili heeft geopend. (ANP)

Presentatie Hiddink

ISTANBUL. Guus Hiddink is gistermiddag in Istanbul gepresenteerd als bondscoach van Turkije. De 63-jarige trainer heeft bij de Turkse voetbalbond een contract tot en met het Europees kampioenschap in 2012 ondertekend. Officieel begint Hiddink op 1 augustus aan de klus. Momenteel staat de succescoach nog onder contract bij de Russische voetbalbond. Afgelopen week liet hij de kans liggen als bondscoach van Ivoorkust aan zijn vierde WK te beginnen. Hiddink was in het verleden bondscoach van Oranje, Zuid-Korea en Australië. (ANP)