Petje af

Een boterham met hüttenkäse, tomaat en bieslook. Eentje met blauwschimmelkaas en komkommer. Met ham en augurkjes. Met tomaten-gember-chili-jam. Het gaat hier deze week over broodtrommeltjes en wat erin te stoppen, en op het kookblog kwamen gisteren al talloze tips en suggesties binnen.

Fijn, want de meeneemlunch is een onderwerp waar ik als thuiswerker weinig ervaring mee heb. Ik vrees bovendien dat ik er weinig van zou bakken. Het idee om een kwartier eerder op te staan speciaal om dat trommeltje een beetje aardig te vullen? No way.

Maar intussen koester ik grote bewondering voor mensen die dat wel doen. Het is een vorm van houden van jezelf, alleen weggelegd voor mensen die in staat zijn te genieten van kleine, dagelijkse dingen. En zo’n levenshouding verdient mijns inziens het grootst mogelijke respect.

Respect dus voor Sandra, die’s ochtends een salade van rucola, feta uit een potje (en de olie als dressing), maiskorrels, geroosterde paprikastukjes en kiemen door elkaar husselt, en als toetje een beboterde boterham en een apart verpakt speculaasje meeneemt. Hulde voor Anne, die naar eigen schrijven ‘allergisch’ is voor voorgesmeerd brood, daarom alle onderdelen voor haar lunch los meeneemt en achter haar bureau tomaatjes snijdt.

Applaus ook voor Karien, die een glutenintolerantie heeft en daarom in plaats van met brood liever met een salade luncht. Zulke salades maakt ze op basis van rijst, bonen of quinoa (maar kunnen als je geen coeliakie hebt ook op basis van pasta of couscous). „Blijft prima fris”, schrijft ze, en „eventueel voeg je de dressing pas op het laatst toe.” Petje af allemaal. En blijf vooral meepraten over meeneemlunches.

Speciaal voor Karien vandaag een recept voor een glutenvrije lunchsalade. Je kunt er een restje koude noedels voor gebruiken. Dat kan spaghetti of mie zijn, rijstnoedels of sobanoedels zijn. Coeliakiepatiënten gebruiken glutenvrije noedels. (Bij sobanoedels moet je opletten dat ze van 100 procent boekweit zijn gemaakt; sommige bevatten ook tarwemeel.)

Voor 1 persoon:

1 eetlepel sojasaus (of glutenvrije tamari)

1 eetlepel limoen- of citroensap

1 theelepel sesamolie

een snuf suiker

1 theelepel sesamzaad

een restje koude noedels

1 stengel bleekselderij, in boogjes

een stukje komkommer, in reepjes

1 lente-uitje, in ringetjes of reepjes

eventueel: een restje koude kip

Klop een dressing van de sojasaus, het citrussap, de sesamolie en suiker en zout naar smaak. Rooster de sesamzaadjes heel even in een droge koekenpan. Pluis de kip (als je die gebruikt) uit elkaar. Hussel de noedels, bleekselderij, komkommer, lente-ui en dressing door elkaar en doe de salade in een goed sluitend bakje. Bestrooi met de sesamzaadjes.

Janneke Vreugdenhil

Hoe vul jij je lunchtrommeltje? Vertel erover op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv bakt Janneke pizza.

    • Janneke Vreugdenhil